Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központját adták át Kiskunhalason.


A jelenlegi kormány másként gondolkodik, mint elődei, hiszen az egyén helyett a családot, a külföld helyett a magyarokat, a segély helyett a munkát helyezi előtérbe – mondta az intézmény megynyitóján Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. „Az álmok megvalósítására” törekszik munkahelyek, valamint a felemelkedés, felzárkózás feltételeinek megteremtésével. Ebbe a szellemiségbe illik bele a kiskunhalasi vállalkozásfejlesztési központ megvalósítása is, melynek legfontosabb célja a hátrányos helyzetű emberek, köztük kiemelten a romák elsődleges, azaz nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének, érvényesülésének támogatása. A kormány 2010 óta azon dolgozik, hogy a megvalósult és az idén újra induló gazdasági növekedést ne csupán a tőkeerős nagyobb cégek, hanem a legkisebbek, így az egyéni vállalkozások is érezzék. Ehhez fontos a cigányság támogatása a felzárkózás és a vállalkozóvá válás útján – mondta a miniszter.

Szavai szerint az elmúlt tizennégy év sikerei közé tartozik, hogy közel teljes foglalkoztatás alakult ki Magyarországon. A munkaerőpiac mintegy háromszázezres tartalékának mobilizálásához szükség van a szakképzés, felnőttképzés, tanácsadás további erősítésére és olyan mintákra, akiknek sikere ösztönzi a még inaktívakat, „mert a magyar munkahelyek a magyarokéi”. A kormány szeretné, ha a gazdasági teljesítmény elérné az uniós átlag 90 százalékát – folytatta –, a foglalkoztatásban pedig a világszerte kimagaslónak számító 85 százalékos foglalkoztatási rátát. A statisztikák szerint az irány jó, mert minden korosztályban növekvő foglalkoztatást mutat, ezzel párhuzamosan pedig a közmunkások száma folyamatosan csökken. Ugyanakkor átrendeződés is látszik: az állami szférából a munkavállalók egyre nagyobb hányada lép át a magánszektorba.

Sztojka Attila (képünkön), a Belügyminisztérium roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosa az MTI kérdésére elmondta: a központ 43 millió forint kormányzati támogatással jött létre és célja, hogy négy tanácsadóval már az első évben is akár napi 8-10 vállalkozást menedzseljen. Ezzel elérhető, hogy a térség ma még kiaknázatlan, rejtett munkaerőpiaci erőforrásai megjelenjenek a gazdaságban. Egyúttal hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatását elősegítő, idővel számukra újabb munkahelyeket is teremtő cégek jöhetnek létre, amelyek sikerrel hozzáférnek hazai és uniós gazdaságfejlesztési forrásokhoz. A kezdeményezés segíti a jelenleg még szürkegazdaságban tevékenykedők legális foglalkoztatását, megélhetését. Ehhez sokszor csak a megfelelő tudás hiányzik, melyet az új központban megkaphatnak a szolgáltatást igénybe vevők.

Hirdetés