nagyagnesdr bekesTeljesítménytől függő plusz juttatást kapnak Pusztaottlakán a közfoglalkoztatottak - mondta el az MTI-nek a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója. A pusztaottlakai önkormányzat a térségben egyedülállóan vezette be a teljesítmény alapú bérezést, így a közfoglalkoztatottak havi 100-110 ezer forintot keresnek.

A nem szakképzett közfoglalkoztatottak fizetése egyébként 77 800 forint, a szakképzetteké 99 400 forint lenne. Pusztaottlakán a többletbérezésre a fedezetet a megtermelt termékek értékesítéséből származó bevétel biztosítja. Az igazgató, Nagy Ágnes példaértékűnek nevezte, hogy a településen három éve futó Start mintaprogram ideje alatt a mezőgazdasági termelés széles spektrumát építették ki, és télen-nyáron folyamatos a foglalkoztatás. Kézimunka-igényes fóliás termeléssel, szarvasmarha- és juhtenyésztéssel foglalkoznak, az előállított termékeket feldolgozzák, szakszerűen csomagolják és értékesítik.

Simonka György polgármester, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) kiemelte: 120 fő a közfoglalkoztatottak száma, negyvenen dolgoznak az állattenyésztésben, nyolcvanan a növénytermesztésben. A szakmunkát végző közfoglalkoztatottak az alapbéren túl havonta 16 ezer forint többletjuttatásban részesülnek és megkapják az értékesített termékekből származó bevétel 25 százalékát. A gépeken dolgozók a karbantartó munkáért havonta további ötezer forint juttatásban részesülnek. A megyei munkaügyi központ szervezésében a közfoglalkoztatottak mezőgazdasági szakképzésben részesülnek.

Az önkormányzat 150 hektár legelőn és húsz hektár területen gazdálkodik, a foglalkoztatottak száma a közfoglalkoztatottakkal együtt a mezőgazdaságban 150 fő. Foglalkoznak kertészeti palánták előállításával, dísznövények, fűszerpaprika, primőr és szántóföldi zöldségek termesztésével is, a tejből saját üzemükben sajtot készítenek. A termékeket a békéscsabai, a gyulai piacon és a térség nagyobb településeinek piacain árusítják. Az önkormányzat több termelő és értékesítő szövetkezet tagjaként belföldön és külföldön is el tudja adni a termékeket. A foglalkoztatottak saját fogyasztásra ingyen vihetnek haza a termésből.

Hirdetés