eso0

Az eső miatti kényszerű pihenőre állásidőt kellene fizetni a KSZ szerint - írja a Világgazdaság.

Próbapert indítana a Közmunkások Szakszervezete (KSZ), mert az érdekképviselet igazságtalannak tartja, hogy a rossz időjárás miatt kimaradt munkanapokra nem fizetnek állásidőt a közfoglalkoztatottaknak. – Naponta nettó mindössze 700-800 forintot kapnak a közmunkások azért, hogy hazaküldik őket, a jelenléti ívre pedig azt írják, hogy esett az eső – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kordás László. A Közmunkás Szakszervezet főtitkára hozzátette: erre az időre állásidőt kellene kapniuk a foglalkoztatottaknak, hiszen nem az ő hibájuk, hogy a legtöbb szabadban végezhető munkát idén még nem lehetett megkezdeni az időjárás miatt.

A főtitkár lapunknak elmondta: vizsgálják annak a jogi lehetőségét, hogyan lehetne fellépni az ügyben, a pert nem zárják ki. „Mivel kollektív szerződés a közmunkások esetében nincs, ezért csak próbaperben gondolkodhatunk. Ehhez találnunk kell egy olyan közmunkást, aki vállalja az eljárást.”

Kordás szerint az is probléma, hogy a közmunkást a rendszerhez köti a meglévő szerződése. Ha valaki esetleg időközben máshol munkát kapna, csak úgy mehet el, hogy felbontja a szerződését. Ha az önkormányzat esetleg nem megy bele a közös megegyezésbe, akkor a dolgozónak egyoldalúan fel kellene mondania. – Ebben az esetben ugyanakkor elveszít három évig minden ellátáshoz való jogot, így a 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatást, de a közmunka lehetőségét is. Ha tehát új munkahelye például egy hónap múlva mégsem tudná tovább foglalkoztatni, vissza már nem mehet – hívta fel a figyelmet Kordás.

A kormány a közelmúltban határozott arról, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet csaknem 400 földrészletet, összesen több mint ezer hektárnyi termőföldet ad öt évre ingyenes önkormányzati vagyonkezelésbe a közfoglalkoztatási program megvalósításához.

Hirdetés