hoppal peter01A Fidesz elsődleges célja, hogy minél többen dolgozzanak, minél többen munkából tudjanak megélni, és minél kevesebb embernek kelljen segélyen tengődnie. A párt szóvivője szerint az elmúlt években a közfoglalkoztatás mellett a szociális földprogrammal is segítették a hátrányos helyzetű kistelepülésen élőket.

A hátrányos helyzetű régiókban nem egy-egy emberen, hanem egy egész településen kell segíteni, az ott élőket munkához juttatni – hangsúlyozta a Fidesz szóvivője, Hoppál Péter. Ennek egyik fontos eszközeként említette a 300 ezer embernek munkát adó közfoglalkoztatás mellett a szociális földprogramot, amely abban segít, hogy gyakorlatilag önfenntartóvá váljon a kistelepülés. A kisfalvak földeket, a helyi lakosok munkát kapnak. Az idei programra április 3-áig jelentkezhetnek az önkormányzatok, a nonprofit gazdasági társaságok, egyházak, szociális szövetkezetek.

A szóvivő azt is mondta, hogy a Fidesz szerint nem a segélyt kell "pumpálni" az embereknek és a településeknek, hanem helyzetbe kell hozni őket. A programban résztvevők minden segítséget megkapnak, így munkaeszközöket is, hogy ne csak magukat, hanem a helyi iskolát, óvodát, idősek otthonát elláthassák friss élelmiszerrel.

A kormányváltás óta 150-200 kistelepülés vett részt évente a programban – idézte fel Hoppál Péter. Ezeket a településeket nagyrészt alacsony végzettségűek, munkanélküliek, romák lakják, így számukra kiemelten fontos a szociális földprogram. Ezeken a településeken a segélyéért való sorban állást felváltotta a szorgos mindennapi munka – jelentette ki a Fidesz szóvivője, aki szerint a program képes megváltoztatni a települések közösségi életét is, összetartó közösség jön létre az addig izolált, nyomorgó családokból. Az állam pedig több mint ezer hektár földet adott át ezeknek a kistelepüléseknek mezőgazdasági művelésre, több mint százezer palántát ültetnek el évente, és több mint 10 ezer háztáji állatot nevelnek.

A szociális földprogramra évente 180-300 millió forintot költöttek, 2014-ben 250 millió forintos a keretösszeg, a közfoglalkoztatás és a szociális földprogram együtt 300 ezer embert ér el, a közfoglalkoztatásban résztvevők közül 100 ezer pedig képzésen is részt vehet, amely az elhelyezkedésben segíti őket - sorolta Hoppál Péter az eredményeket.

Hirdetés