penztarcaAz év első napján több, a családokat és a munkavállalókat is pozitívan érintő változás lépett életbe: nő a minimálbér, a nyugdíj, bevezették az gyed extrát, és emelkedik a szociális és gyermekvédelmi dolgozók bére is - közölte a Fidesz az MTI-vel.

Január 1-jétől emelkedett a minimálbér, összege 101 500 forint lesz, míg a szakmunkás bérminimum 118 ezer forintra módosul. A minimálbér egy gyermek esetén nettó 76 ezer forint, két gyermek esetén nettó 86 ezer forint lesz – írta közleményében a Fidesz. A közfoglalkoztatottakkal kapcsolatban kiemelték, hogy náluk az inflációkövető béremelés és a kiskeresetűek adócsökkentése együttesen hat. A szakképzett közfoglalkoztatott garantált bére bruttó 99 100 forint lesz. Az alap közfoglalkoztatásért járó fizetés bruttó 77 300 forintra módosul.

2014-től 91 ezer szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozó bérét 5-11 százalékkal emelik. Ez havi 6-17 ezer forintot jelent, az érintettek márciustól kapják meg januárig visszamenőleg.

Emelkedik a nyugdíj mértéke is, január elsejétől az inflációt követő mértékben, 2,4 százalékkal nő a járandóság és ugyanennyivel emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások, valamint a baleseti járadék is. Emellett közel nettó 40 ezer forintra nő az emelt összegű ápolási díj és bevezetik a kiemelt ápolási díjat, amelynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz.

Tovább csökken a kiskeresetű családok adója, az intézkedés 270 ezer embert érint, a szülők fizetéséből több ezer, de akár több tízezer forinttal több marad meg. Életbe lép a gyed extra nevű kedvezmény is, amely a közlés szerint ösztönzi az újabb gyermekvállalását, segíti a gyermeknevelést, és kedvezőbb feltételeket teremt a kisgyermekes szülők munkába állásához. A család jövedelme akár kétszeresére, háromszorosára is nőhet – áll a közleményben, amely azt sem felejti el megemlíteni, hogy 2014. lesz az első év, amikor az eddigi rezsicsökkentő lépések hatása a teljes évben érezhető lesz, és a Fidesz dolgozik a harmadik rezsicsökkentésen. Erről várhatóan januárban döntenek.

Hirdetés