fulop attila01Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az elmúlt időszakban határozottan csökkent a szegénységben élők száma – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Tarpán.

Egy tarpai nevelőszülőnél tett családlátogatást Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár. Ennek alkalmával elmondta, hogy amíg 2010-ben, a második Orbán-kormány hivatalba lépésekor az Európai Unió statisztikai hivatalának adatsorai szerint a mélyszegénységben élők aránya 23,4 százalék volt, azaz az egyik legrosszabb az unióban, addig ez az adat mostanra 8,7 százalékra csökkent, s ezzel az első tíz közé került Magyarország. Látszik, hogy van javulás, ez pedig részben a munkahelyteremtésnek köszönthető – állította az államtitkár. „A munkahelyek révén fejlődnek a közösségek – folytatta –, fejlődni tud az emberek létbiztonsága és jövedelmi helyzete, ezzel erősödik a szociális biztonság is.”

Megemlékezett arról is, hogy „a közismerten baloldali kötődésű” GKI Gazdaságkutató Intézet az elmúlt napokban a Policy Agenda adataira alapozva olyan elemzést tett közzé, amelyben azt próbálják bizonyítani, hogy Magyarországon az elmúlt tíz évben nőtt a szegénység. „A budapesti elemzői irodával szemben a valóság többek között itt van Tarpán, és ezt bizonyítják az Eurostat egész Európában elfogadott, valódi adatai is, vagyis csökkent a szegénységben élők száma” – mondta nyomatékosan az államtitkár. Szerinte a GKI hangsúlyozottan becslésen alapuló létminimum-számítási adatait „el kell felejteni”, mivel hangulatkeltésen kívül másra nem jó egy olyan adat publikálása, amit egyébként a KSH évek óta nem publikál – szakmaiatlanságára hivatkozva.

Szécsi Szabolcs, a magyar-ukrán határ mellett fekvő Tarpa polgármestere arról beszélt a közönségnek, hogy az államtitkárt vendégül látó család feje hat évnyi közfoglalkoztatás után tudott vállalkozóként elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. A férfi a katás vállalkozás után kft.-t indított, és mára már hét alkalmazottnak munkát adva tevékenykedik az építőiparban. „Ez a lehetőség mindenki előtt ott áll, a jogszabályi és törvényi háttér megvan ehhez” – mondta Szécsi Szabolcs. Ismertette, hogy Tarpán az elmúlt években 100-200 ember dolgozott közfoglalkoztatottként, 2020-ra körülbelül 20-25 százalékuk tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon vagy tudott valamilyen vállalkozást elindítani.

Hirdetés