czomba sandor erdobenA november elsején indult téli közfoglalkoztatási programban 200 ezer ember vesz részt – közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, és a legfontosabb célként azt jelölte meg, hogy a munkaerőpiacról kiszorult emberek a legínségesebb időszakban, télen ne 22 800 forint segélyhez, hanem 50 ezer forint körüli nettó jövedelemhez jussanak.

2014. január elsejétől 2,4 százalékkal, 50 600 forintra nő a nettó közfoglalkoztatási minimálbér –mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Szerinte a januártól hatályos új adózási rendszeren keresztüli támogatás révén, akinek egy gyermeke van és közfoglalkoztatásban vesz részt az nettó 60 600 forintot fog keresni. A kétgyerekesek 70 600 forinthoz jutnak, a három vagy több gyermekesek több mint 76 ezer forintot kapnak kézhez.

Az államtitkár fontosnak tartja azt is, hogy a téli közfoglalkoztatásba sok olyan embert sikerült bevonni, akik eddig sem képzésben, sem közfoglalkoztatásban nem vettek részt. Hangsúlyozta: a 200 ezres közfoglalkoztatáson belül 100 ezer ember képzését szervezik meg, amit az Európai Unió is ajánl.

Már 90 ezren vesznek részt képzésben, ez a tavasz óta folyó mezőgazdasági képzésben résztvevők számával együtt már 108 ezer fő. Magyarországon 500 ezer álláskereső van, akik közül 200 ezer csak 8 általánost végzett, 26 ezer embernek még 8 általánosa sincs – ismertette a részleteket Czomba Sándor, érzékeltetve, hogy miért van szükség az alapkompetencia képzésre. Egy Békés megyei felmérés eredményei szerint az alapkompetencia-felmérésbe bevont 400 jelentkező 20 százaléka nem tudta elérni a 30 pontot sem, az államtitkár szerint nem amiatt, hogy nem tudták volna megoldani a feladatot, hanem az lehetett a probléma, hogy nem tudták a szöveges feladatot értelmezni. Czomba Sándor így fogalmazott: "a magyar valósággal szembe kell nézni", amelybe ez is beletartozik.

Hirdetés