kozmun kAz év végéig havi átlagban 200 ezer ember napi 8 órás közfoglalkoztatását kell biztosítani a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint. A Lehet Más a Politika párt a múlt héten közérdekű adatkéréssel fordul a Belügyminisztériumhoz a közmunkaprogrammal kapcsolatban.

A 2014. május-december közötti időszak közfoglalkoztatási kérdéseiről szóló, frissen megjelent kormányhatározat rögzíti, hogy a közfoglalkoztatásért felelős miniszter jelentése szerint jelenleg is folyamatban van 200 ezer ember napi 8 órás közfoglalkoztatása. Ezzel együtt a kormány felkéri a közfoglalkoztatásért felelős minisztert, hogy a közfoglalkoztatás 2014. évi céljainak teljesítése érdekében havi átlagban 200 ezer ember 2014. december 31-ig történő folyamatos, napi 8 órás közfoglalkoztatását biztosítsa.

Ezen túlmenően a közfoglalkoztatásért felelős miniszternek fel kell mérnie, hogy milyen reális igény van a havi átlagosan 200 ezernél több közfoglalkoztatottra. A többletlétszám foglalkoztatására tervezetet kell készítenie, és ezt július 15-ig be kell mutatnia a kormánynak. Mindezek megvalósításához szükséges többletforrásokra ugyancsak július 15-ig kell javaslatot tennie. A kormány felkéri továbbá a közfoglalkoztatásért felelős minisztert, hogy július elsejéig vizsgálja meg a lehetőségét a határozatlan idejű közfoglalkoztatási munkaszerződések és ezek felmondása jogi feltételrendszerének kialakítására - olvasható a kormányhatározatban.

Az LMP azt szeretné, hogy nyilvánosságra kerüljön a közpénzek és az EU-s források "útja a választás előtt és után", ezért a múlt héten közérdekű adatkéréssel fordul a Belügyminisztériumhoz a közmunkaprogrammal kapcsolatban. Az LMP szerint a választás után kiderült: a téli közmunkaprogram csak arra szolgált a kormánynak, hogy manipulálja a foglalkoztatási adatokat, és szavazatokat szerezzen a legkiszolgáltatottabbaktól.

Rengeteg ember megélhetése kerül veszélybe amiatt, hogy a Fidesz a kampányhoz igazította, először betervezte, majd visszavonta a közmunkásokra fordítható forrásokat – állítja az ellenzéki párt. Polgármesterek beszámolói szerint közvetlenül a választások után negyedére-harmadára kellett csökkenteni a tervezett közmunkáslétszámot. A munkaügyi központok a csökkentést a téli közmunka túlköltéseivel magyarázzák, holott a programra külön források álltak rendelkezésre.

Az év közbeni megszorítás azért is érthetetlen, mert a közmunka idei, 184 milliárd forintra rúgó kerete minden korábbinál nagyobb, a tavalyinál 30 milliárddal több. Tavaly ráadásul a téli közmunkára külön forrásokat különített el a kormány, és 24 milliárd uniós támogatást is felhasználtak a programhoz. Az ellenzéki párt azt kéri a kormánytól, hogy "forintra pontosan számoljon el a közmunkával", és "trükközés helyett" valódi munkahelyeket teremtő megoldásokat találjon, elfogadva az LMP javaslatait.

A Fidesz múlt csütörtöki közleménye szerint a közfoglalkoztatás folytatódik, sőt a kormány a tavalyinál négymilliárddal többet fordít rá. Hangsúlyozták, hogy a májusban megalakuló új országgyűlés és új kabinet folytatja, és továbbfejleszti a közfoglalkoztatást, hogy még több ember találjon helyet a munkaerőpiacon.

Hirdetés