pinter sandor01Ötvenhárom önkormányzat kapott elismerést közfoglalkoztatási programjáért a Belügyminisztériumtól. Az ünnepségen Pintér Sándor belügyminiszter elmondta, hogy az érintett települések összesen 148 millió forintot kapnak programjaik folytatásához, fejlesztéséhez.

Idén mintegy 300 ezer ember vett részt a közfoglalkoztatásban, novemberben dolgoztak a legtöbben, volt olyan nap, amikor egy időben 217 ezren - idézi a belügyminiszter beszédét az MTI. Kifejtette: az a cél, hogy értelmes, értékteremtő munkát lehessen adni minden egészséges embernek, akinek nem jutott állás a munkaerőpiacon.

Szólt arról is, hogy eddig 64 település alakított szociális szövetkezetet, ami - kisebb állami támogatással - egy következő lépés az önfenntartó működés, illetve a piac felé. Januárban a szövetkezetek száma elérheti a százat. A szövetkezetek létrehozásának motiválására 15, 10 és 5 millió forintot ajánl fel a tárca a leginnovatívabb kezdeményezéseknek. Külön forrást szánnak egy később kiírandó pályázaton az olyan elképzelésekre, amelyek még nem szerepeltek a programban.

A tárca 2011 nyarán kezdte meg a közfoglalkoztatás megszervezését – idézte fel a közelmúltat Pintér Sándor. Ez nem cél, hanem eszköz, egyebek mellett arra, hogy egészséges emberek ne segélyből éljenek, hanem megdolgozzanak azért, amit az államtól kapnak - mondta. A programban részt vevőket a közösség megbecsüli, az érintettek pedig később a piacon hasznosíthatják tapasztalataikat.

Noha a közfoglalkoztatásban állami vállalatok, erdőgazdaságok, vízügyi igazgatóságok is részt vesznek, a meghatározó szerep az önkormányzatoké – hangsúlyozta a miniszter. Kiemelte a Start mintaprogramokon belüli mezőgazdasági tevékenységeket, ahol egyre gyakrabban szervezik meg a megtermelt növények felhasználását, például a szociális étkeztetésben vagy a tartósításban. A most díjazott önkormányzatok egyebek mellett fóliasátrakat hoztak létre, megoldották csapadékvíz-elvezetésüket, tésztagyárat működtetnek, és az elnyert 2-4 millió forint közötti összegből további berendezéseket vásárolnak vagy bővítik mintaprogramjukat.

Hirdetés