selmeczi-gabriella01Újabb állomása a kormányváltás óta megkezdett béremelési folyamatnak az, hogy az inflációt követő mértékben, 2,4 százalékkal emelkedik a közfoglalkoztatottak bére jövőre - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella.

A közfoglalkoztatottak alapbére jövőre bruttó 77 300 forint lesz, ez a nettó bérek 10-20 ezer forintos emelkedését jelenti a jövő évi újabb adócsökkentéseknek köszönhetően, mivel egy háromgyermekes család esetében a nettó bér kevesebb, mint ezer forinttal lesz csak alacsonyabb a bruttó összegnél – magyarázta a szóvivő.

2014-re 153 milliárd forintot különítettek el a pedagógusok béremelésére, és az elfogadott programnak köszönhetően a következő években minden esztendőben 5-10 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése – emlékeztetett Selmeczi Gabriella. Majd azzal folytatta, hogy az egészségügyi dolgozók bére is emelkedik: az orvosok, a szakdolgozók, a fekvő- és járóbeteg-ellátásban dolgozók, szakorvosok és intézeti gyógyszerészek után az ápolási igazgatók, az egészségügyi szakoktatók, a mentőhelikopter-vezetők és a kémikus, illetve fizikus végzettségű egészségügyi dolgozók bére van soron.

Emellett januártól a szociális ágazatban dolgozó 91 ezer alkalmazott fizetése is nő 5-11 százalékkal, havi 6-17 ezer forinttal. Erre 9,2 milliárd forintot különítettek el a következő évi költségvetésben.

A kormányváltás óta minden évben átlagosan 10 százalékkal nőtt a minimálbér is. Jövőre először lesz 100 ezer forint fölött.

A sajtótájékoztatón részt vett a Fidesz másik szóvivője, Zsigó Róbert is. Szavai szerint a kormány rendezi a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok "gyalázatos adósságait" a vasutasokkal és a tűzoltókkal kapcsolatban. Még karácsony előtt 30 ezer vasutas kap nettó 33 700 forintot, a tűzoltóknak pedig 2011-ben fizették ki az elmaradt 7 milliárd forintnyi túlórapénzüket.

Januártól tovább folytatódik az adócsökkentés is. 270 ezer kiskeresetű család adózik jövőre kevesebbet. Zsigó Róbert hangsúlyozta: az egyre több társadalmi csoportot érintő bérrendezési folyamatokat a kormány nem más társadalmi csoportoktól elvett forrásokból és nem is hitelből fedezi.

Hirdetés