nagyistvan fmEgyedülálló és példa értékű, ami a felzárkózó települések program keretében Tarnabodon történik – közölte sajtótájékoztatóján a Heves megyei településen Nagy István agrárminiszter, a Glia Kft. telephelyén.

A település fejlődése és a munkahelyteremtés a magyar agrártörténetbe tarnabodi modellként fog bevonulni – jelentette ki Nagy István. – A siker titka pedig a helyi adottságok, lehetőségek és akarat egymásra találása.

A településnek van megműveletlen földje, van hozzá munkaerő, tudás és kormányzati támogatás, vannak a helyiekért felelősséget érző vállalkozások, és szerepet vállalnak az egyházi és civil szervezetek is.

A megtermelt áru a település jövőjét jelképezi, az előállított érték visszaforgatható Tarnabod fejlesztésébe. Maga a program a hosszú távú tervezhetőség és boldogulás biztonságát ígéri az ott élőknek. Nagy István emlékeztetett arra, hogy a felzárkózó településeket 2014-2022 között a vidékfejlesztési program forrásai segítették, jövő év januárjától pedig a közös agrárpolitika stratégiai terve alapján lesznek hozzáférhetők.

A kormányzati elképzelések között új támogatási konstrukciók meghirdetése szerepel, leghangsúlyosabb eleme a mezőgazdasági üzemek fejlesztése és élelmiszeripari programok ösztönzése. Emellett a terv kiemelten kezeli vidéki térségek fejlesztését, ezzel hozzájárul a helyi foglalkoztatás megőrzéséhez, bővítéséhez, a fiatalok helyben maradásához, a vidéki vásárlóerő ösztönzéséhez.

A beruházási támogatások elosztásában előnyt élveznek a hátrányos térségekben tervezett fejlesztések, emellett folytatódik és bővül a kistelepüléseken megvalósuló infrastrukturális beruházások támogatása. Lehetőség lesz termelői piacok és vásárterek létrehozására, közkonyhák fejlesztésére, okosfalu-projektek megvalósítására – sorolta a miniszter. Emellett a szemléletformálást célozza a hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató szociális farmok létrejöttének támogatása, és folytatódik a mezőgazdasági kisüzemek támogatása is.

Bencsik Attila, a Glia Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen beszámolt arról, hogy a felzárkózó települések programon belül az idén kezdtek hozzá szabadföldi zöldségtermesztéshez 20 embert foglalkoztatva, öt hektár területen modern, öntözéses technológiával. A fejlesztés részeként egy 400 négyzetméter alapterületű üvegházat is építettek.

Az új tevékenység elindítására ebben az évben várhatóan mintegy 50 millió forintot költenek, nagyobbrészt pályázati forrásból. A már megvalósult és tervezett paprika-, paradicsom-, hagyma-, saláta- és uborkatermesztésből ez évben 40 millió forint bevételre számítanak.

A Glia Kft. fő tevékenységként innovációval és kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, elsősorban műszaki, valamint biotechnológiai területen. Éves nettó árbevétele 2021-ben 283 millió forint volt, az idei terveik között hasonló összeg szerepel.

Hirdetés