pinter_sandor01A belügyminiszter szerint a közfoglalkoztatási programok csak képzésekkel együtt képesek arra, hogy a munkanélkülieket visszavezessék a versenyszférába. A programok 2011-es indítása előtt a munkaképes lakosság csaknem harmada nem dolgozott, ezért át kellett tekinteni, hogy a készségekben van-e a probléma, vagy a piac nem képes felszívni ezt a mennyiséget.

Erről a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásról szóló nemzetközi konferenciáján beszélt Pintér Sándor. Elmondta: az érintettekkel szemben kötelezettségeket támasztottak, csökkentették a támogatási időt, és megpróbálták az embereket elmozdítani a segély irányából a munka felé. Mint megjegyezte, életerős, egészséges emberek ötvenkét címen juthattak szociális támogatáshoz úgy, hogy nem kellett munkát vállalniuk - tudósított az MTI.

A közfoglalkoztatási program beindításakor alapvető fontosságú volt, hogy oktatással, képzéssel járjon együtt, ezzel is segítve az álláskeresők visszavezetését a piacra. A másik fontos szempontnak azt tartja Pintér Sándor, hogy értékteremtő munkát végezzenek az érintettek, amit megbecsül, elismer a közösség. Utalt arra is, hogy miközben sokan segélyben részesültek, a feketegazdaságot is erősítették, így a közfoglalkoztatási program annak visszaszorítására is jó eszköz.

Pintér Sándor az önkormányzatok, a munkaügyi és a kormányhivatalok együttműködését hangsúlyozva jelezte: az első évben 250 ezer ember közfoglalkoztatását szervezték meg. Az érintettek 53 százaléka alapfokú képzésben részesült, 22 százalék 50 év feletti volt, és mintegy 70 százalék napi nyolcórás munkaidőben dolgozott.

740 résztvevő településen 13 ezren kaptak mezőgazdasági, 2800-an pedig egyéb képzést. A miniszter kijelentette: a közfoglalkoztatást úgy kell folytatni, hogy ne gátja legyen a piacnak, a versenyszférának, hanem elősegítse a fejlődését. A következő állomás, a szociális szövetkezetek kialakítása ugyancsak azt segíti, hogy az álláskeresők a piacgazdaság szereplőivé váljanak.

A tárca közigazgatási államtitkára, Felkai László a konferenciát követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az idei közfoglalkoztatási programokat később szerették volna megkezdeni, de a jelentős önkormányzati érdeklődés miatt február végére már csaknem a teljes, 153 milliárd forintos keretösszeget lekötötték.

Kazatsay Zoltán, az Európai Bizottság foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás főigazgatóságának helyettes vezetője arról számolt be, hogy a következő hétéves uniós ciklus tervezése most indult be. Szavai szerint Magyarországgal is megkezdődött az informális egyeztetés, és a közfoglalkoztatási programok területén is most érdemes leszűrni az eddigi tapasztalatokat.

Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó szerint a kormány felelőssége nem a gazdasági mutatók javításában van, azok csak eszközök. A cél az, hogy senki ne nyomorogjon. A közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzésekre utalva azt mondta, ha valaki azok révén tovább tud lépni, akkor fontosnak tartja majd gyermeke taníttatását is.

Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára úgy véli, a közfoglalkoztatási program egyértelműen érezteti jótékony hatását. Az álláskeresők nem menekülnek, hanem szeretnének csatlakozni.

Hirdetés