czomba_sandor_erdobenMeg fogja haladni a háromszázezret az idén a közfoglalkoztatásban részt vevők száma - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Ez rekordnak számít, mint ahogy a közfoglalkoztatásra költött összeg nagysága is.

"Soha ennyi pénzt még magyar kormány nem fordított a közfoglalkoztatásra, mint ebben ez évben: 153,7 milliárd forintot" – mondta Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára ezt azzal egészítette ki, hogy 2012-ben 261 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban.

Czomba Sándor utalt arra, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai egyértelműen bizonyítják, a közfoglalkoztatás mellett a versenyszféra is jelentős mértékben hozzájárult a foglalkoztatás bővítéséhez. "A gazdasági növekedésre kell a hangsúlyt helyezni, önmagában a közfoglalkoztatás nem oldja meg a gondokat" – ismételte meg korábbi álláspontját.

Felidézte, hogy az előző kormányok két ciklusa alatt 240 ezerről a duplájára nőtt a munkanélküliek száma. Ha a közfoglalkoztatottak a minimálbért kapnák meg, az 360 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek, ám ez jelenleg vállalhatatlanul nagy összeg - jelentette ki.

A közfoglalkoztatási bérek kifizetéséről elmondta, hogy a kormány döntése értelmében a jogszabályi környezetet egy közvélemény-kutatás alapján úgy teremtették meg, hogy a béreket havonta kapják meg az érintettek. Szintén a kormány döntése értelmében bővítik azoknak a településeknek a körét, amelyek pályázhatnak a teljes állami finanszírozással futó Start mintaprogramokra. Ezentúl a hátrányos helyzetű kistérségek mellett azok a kistérségek is megtehetik ezt, ahol a települések legalább a fele hátrányos helyzetűnek minősül.

Hirdetés