kaba munkashotelA munkásszállások kialakítása program eddigi öt lezárult kiírása során a kormány 44 munkásszállás kialakításához, és ezzel mintegy hatezer férőhely létrehozásához 14,6 milliárd forint támogatást nyújtott országszerte.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára, Bodó Sándor a kabai munkásszállás átadásán felidézte, hogy 2021 szeptemberében hatodik alkalommal is meghirdették a programot közel 11 milliárd forint támogatási keretösszeggel, de a benyújtott támogatási igények nagy száma miatt az eredeti keretet mintegy 2,3 milliárd forinttal megemelték. Így több mint 13 milliárd forintból újabb 26 munkásszállás épülhet az országban, ez pedig további csaknem 4 ezer új férőhelyet jelent.

Az államtitkár kitért arra, hogy Magyarországon a lakosság mobilitása hagyományosan alacsony. Mint mondta, részben emiatt az ország egyes földrajzi területeire, illetve egyes ágazatokra munkaerőhiány jellemző, míg máshol jelentős munkaerő-tartalékok halmozódtak fel. A munkaerő mobilitását igen gyakran a potenciális munkahely térségében elérhető lakhatási megoldások szűkössége vagy magas árszintje is gátolja. Kormányzati szerepvállalás keretében szükséges ezért ösztönözni a munkaerőpiaci mobilitást egyrészt a lakhatás, a munkába járás megkönnyítésével, másrészt munkásszállások építésének támogatásával.

Bodó Sándor arról is beszélt, hogy az Észak-Alföld az ország egyik leghátrányosabb és legkevésbé fejlett régiója, ugyanakkor az egy főre jutó GDP több mint 80 százalékkal emelkedett 2009 óta, és jelenleg az országos átlag 72 százaléka.

A Hajdú-Bihar megyében foglalkoztatottak száma 2010 és 2021 harmadik negyedéve között 190 ezerről 250 ezerre emelkedett. A mintegy 60 ezer fős foglalkoztatás-bővülés döntően a vállalkozói szektor munkahelyteremtésének köszönhető - mondta, hozzátéve: mindeközben jelentős mértékben csökkent a megyei munkanélküliség is. A munkanélküliek száma 2010 és 2021 harmadik negyedéve között 30 ezer körüli szintről 14 ezerre esett vissza. A megyében a járvány kitörése előtti szinthez képest átmenetileg mintegy 14 ezerrel csökkent a munkahelyek száma. A kormányzati munkahelyteremtő intézkedések a foglalkoztatási mélyponthoz képest eddig közel 20 ezres foglalkoztatásbővüléshez járultak hozzá, ami a két évvel korábbi, a járvány kitörése előtti szint fölé emelte a foglalkoztatottak számát.

Bodó Sándor szerint komoly foglalkoztatáspolitikai eredmény, hogy Hajdú-Bihar megye összes járásában sikerült javítani a munkaerőpiaci helyzetet. Kabán a nyilvántartott álláskeresők száma 650-ről 200-ra esett vissza az elmúlt évtizedben. Az épület-felújítással kialakított, 88 személy elhelyezésére alkalmas munkásszállás csaknem 294 millió forintos beruházását a kormány mintegy 235 millió forinttal támogatta. A szálló működtetésére négy korábbi álláskeresőt vettek fel – mondta Bodó Sándor.

Szegi Emma (Fidesz-KDNP), Kaba polgármestere azt mondta, régi vágyuk teljesült azzal, hogy a település központjában lévő több mint 40 éves épületet felújíthatták. Az átalakításra benyújtott pályázaton mintegy 235 millió forint támogatást kaptak, a város 60 millió forint önerővel járult hozzá a fejlesztéshez.

Hirdetés