A kánikula és az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárás miatt a hatóság szerdától kiterjeszti az eddigi tűzgyújtási tilalmat.


Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben is tilos a tűzgyújtás – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az intézkedést az indokolta, hogy továbbra sem várható elegendő csapadék. Ugyanakkor a kánikula miatt megnőtt a kockázata az intenzívebb, gyorsan terjedő felszíni tüzek kialakulásának mind az erdőkben, mind a mezőgazdasági területeken - emelték ki, hozzátéve: ezekből a tüzekből könnyen alakulhatnak ki koronatüzek is.

A körülményeket mérlegelve a Nébih – a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével – kihirdette a fokozott tűzveszélyt, egyidejűleg tűzgyújtási tilalmat rendelt el a felsorolt vármegyékre.

  • Az Nébih arra kéri az embereket: fokozottan ügyeljenek arra, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mert azok hamar meggyújtják az út menti növényzetet.
  • A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
  • A korlátozás ideje alatt nem szabad tüzet rakni a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken sem.
  • Belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, hiszen a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is képesek tüzet okozni.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapokon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hirdetés