Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma.


A tudományt a város szolgálatába állítják – jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere, aki városa jövője szempontjából történelmi jelentőségűnek tartja a tervezett környezeti ellenőrző rendszer kidolgozását és működtetését. Az elmúlt években intenzív gazdasági fejlesztési folyamatok történtek a városban – mondta –, de ez nem jelenthet hátrányokat, csak előnyöket a térségben élőknek, s ez igaz a környezetre is.

A polgármester emlékeztetett az egyik kínai akkumulátorgyár építésével kapcsolatos februári viharos hangulatú közmeghallgatásra, amikor ígéretet tett a debrecenieknek, hogy a gyári belső monitoring rendszer működtetése és a hatósági ellenőrzések mellett a város ezektől független, átfogó környezeti ellenőrző rendszert alakít ki a Debreceni Egyetem tudásbázisára építve.

A tudományos alapokon nyugvó ellenőrzési rendszer a város egész területét és környékét lefedi, a megfigyelőpontokat már kijelölték, 2024-ben elkezdik a rendszer kiépítését, s az első adatok rögzítésére még a nagy ipari üzemek termelésének beindítása előtt sor kerül – ezzel Magyarországon egyedülálló környezeti ellenőrző rendszer jön létre.

Kossa György, a Debreceni Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, a tudomány semlegesen, tényekre alapozva, objektív adatok alapján tárja fel és elemzi a környezeti hatásokat és a várossal együttműködve mindent megtesz a lakosság biztonsága érdekében.

Kósa Lajos (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője az energiatárolás kulcsszerepét hangsúlyozta, amit úgy kell megoldani, hogy ne veszélyeztesse az embereket. „A város vigyáz a lakóira, semmit nem lehet csinálni, ami a lakosságot veszélyezteti, de fejlődni, fejleszteni kell” – mondta.

Stündl László professzor, a program tudományos-szakmai vezetője modellértékűnek tartja a környezeti ellenőrző rendszert, amely 460 négyzetkilométernyi területről szolgáltat adatokat „a zöld Debrecen érdekében”. Folyamatosan mérik és elemzik majd a levegő összetételét, a felszíni és a felszín alatti vizek minőségét. Része a programnak a talajvizsgálat, a zajmonitoring és a biodiverzitás, a biológiai sokféleség változásának nyomon követése. Az adatokat az IT-munkacsoportjuk dolgozza fel, a munkát a jogi és közgazdasági munkacsoport segíti.

Hirdetés