A környezetszennyezés megelőzésére a Tisza forrásvidékén és Kárpátalján valósultak meg a legjelentősebb környezetvédelmi programok, Magyarországon pedig a kiskörei vízlépcső szomszédságában jött létre az első folyómentő központ – mondta Gyulai Korpos Miklós, a PET Kupa innovációs csoportvezetője.


Sokféle módon próbálták kezelni a Tiszát fenyegető műanyagáradatot. Egyrészt szerveztek benne takarító akciókat önkéntesek részvételével. Ez több helyen zajlott, főleg a Tisza-tó környékét érintve, ott számoltak föl szennyezett területeket. Ebből a projektből sikerült a vízügy együttműködésével megvalósítani a Kiskörei Vízerőmű szomszédságában az első Folyómentő Központot.

„Itt rendezett munkavégzés keretei közt szelektálható és adható újrahasznosításra a vízügy által kitermelt hulladék, amit ők a duzzasztógát elől szednek ki. Ezen projekt keretein belül az összegyűjtött hulladék harmadik fontos forrása Kárpátalja, ahonnan a probléma is ered. Ott ebből a programból tudtunk támogatni olyan helyi vállalkozót, aki a nehéz körülmények ellenére is próbálja a szemetet begyűjteni és szelektálni" – sorolta Gyulai Korpos Miklós.

A PET Kupa innovációs csoportvezetője kitért arra is, hogy négy év alatt nyolc úgynevezett cleanup, azaz szemétgyűjtő, takarító akciót szerveztek, amelyekbe a PET Kupa önkéntesei mellett a Coca-Cola Magyarország mintegy 250 alkalmazottja is bekapcsolódott. Mint mondta, a kárpátaljai tevékenységeken is voltak önkénteseik, illetve a Folyómentő Központ működtetését is a PET Kupa önkéntesei végzik, havonta-kéthetente 10-15 személy, függően az aktuális árvíz- és hulladékhelyzettől.

Gyulai Korpos Miklós hozzátette: a programsorozat eredményeként lehetőség nyílt számos kísérletezésre és innovatív fejlesztésre, tökéletesedett a hulladék útjának GPS-alapú követése, továbbá elkészült az újrahasznosított konténer felújításával egy ivóvíz-cserebere pont.

(Infostart.hu)

Hirdetés