A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén hirdette meg először Az év madárbarát települése pályázatot. Óbuda-Békásmegyer lett 2023-ban a nyertes.


Az év madárbarát települése pályázaton olyan önkormányzatok vehettek részt, amelyek már tettek lépéseket annak érdekében, hogy az ember és a természet összhangja újból létrejöhessen, és amelyek közterületein, intézményeiben már kihelyeztek madárvédelmi eszközöket, mint például odúkat, odútelepeket, valamint egyéb természetbarát módszereket is alkalmaznak.

A szeptember végén zárult pályázaton harmincnégy település vett részt. Budapest III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kimagaslóan teljesít évek óta ezen a téren, ezért a 2023-as év Madárbarát települése címet ők nyerték el – írja közleményében az MME. Kiemel néhány olyan intézkedést, amelyek a döntést indokolták: például a kerületben található ökoiskolát, madárbarát és zöld óvodákat, az önkormányzati fenntartású Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárban található magkönyvtárat, amely zöld innovációs pályázatokon több díjat is nyert. A kerületben a lakosok számára egy fecskevédelmi program kínál térítésmentes lehetőséget műfecskefészek kihelyezésére, szakmai előadással egybekötve, a sün- és madárvédelmi program keretében pedig 550 madáretetőt és 200 madárodút osztottak ki az érdeklődőknek.

Közösségi fatelepítési program zajlik 2018 óta, ennek keretében több ezer fát ültettek el a kerület számos pontján, valamint az önkormányzat támogatja, és együttműködik a Tízmillió Fa Alapítvánnyal. Kiemelik, hogy a kerület ivartalanítási akciókat szervez a kóbor macskák számának csökkentése érdekében, valamint méhlegelőket is fenntartanak. Hozzáteszik, hogy az önkormányzatnak van fenntarthatósági stratégiája és klímastratégiája, illetve hatályos Környezetvédelmi Programja és 2017 óta Környezetvédelmi Alapja is.

Az év madárbarát települése program megvalósítását a LIFE NGO4GD (HU/000037) Közösen a természetért elnevezésű pályázat támogatta.

Hirdetés