szen12Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Riz Gábor, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos, valamint Huszti Béla, az Ormosszén Zrt. vezérigazgatója sajtóbejárást tartott a felsőnyárádi barnakőszénbányában 2023. február 7-én.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet miatt egész Európa azzal foglalkozik, hogy milyen módon biztosítsa az energiaellátását.

„A kormány számára Magyarországon is az egyik kiemelt feladat a hazai ipar, a közintézmények, valamint a lakosság kiszolgálása. A barnakőszén pedig a jelenlegi helyzetben elsőrendű energiahordozóvá lépett elő. A kormány évi 500 ezer tonnára növelte a kitermelést, hogy a megnövekedett igényeket ki tudja elégíteni” – fogalmazott Rétvári Bence.

Az államtitkár arra is kitért, hogy az ORMOSSZÉN Zrt. tavaly novemberben került állami kézbe.

„A cél, hogy az ország energiaellátása stabil legyen.” – jelentette ki a belügyi tárca miniszterhelyettese.

Az áramszámlák emelkedése miatt már tavaly megduplázódott az igény a barnakőszén iránt. A barnakőszén tüzelőanyag program létrehozása érdekében a felmérések kimutatták, hogy hazánkban a teljes szénvagyon körülbelül 8-10,5 milliárd tonnát tesz ki.

A köznevelési, szociális, és önkormányzati intézmények barnakőszén igényeit az ORMOSSZÉN Zrt. ütemezetten teljesíti, 2023. február 3-ig 1036 tonna szenet rendeltek ezek az intézmények. A települések szociális tüzelőanyag programjában eddig 4796 tonna, az önálló lakossági rendelések keretében pedig 2995 tonna szén került kiszállításra.

Hirdetés