Hiába indult el júliusban a Mol vezetésével az új, koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer az országban, sokan még kivárnak. A Mol hulladékos cégével szerződő fémtelepek negyede csak hat hónapra írt alá. Abban bíznak, hogy az induló jogi eljárások hatására kivesznek bizonyos anyagáramokat a hulladékkoncesszió hatálya alól. A peres ügyek és a hatósági vizsgálatok még a 35 éves koncesszió érvénytelenségét is kimondhatják.


Sokáig kérdéses volt, elindul-e időben, azaz július 1-jén az új rendszer, miután a Mol Nyrt. nyerte el azt a pályázatot, amely során az állam 35 éves koncesszióba adta a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét. A gondot az okozta, hogy sok magánvállalkozás nem akart leszerződni a Mol hulladékos leánycégével, a MOHU MOL Zrt.-vel (MOHU).

Nem csoda, hiszen az új rendszerben csak a Mol rendelkezhet az intézményi hulladékkal, vagyis a piacon tevékenykedő cégek elvesztették önálló tevékenységüket, a Mol hulladékos cégének, a MOHU-nak az alvállalkozóiként dolgozhatnak csak tovább. A hulladékos vállalkozások vezetői igazságtalannak tartják, hogy eddigi önálló tevékenységüknek vége, és júliustól csak a MOHU – ahogy ők mondták – bérmunkásai lehetnek.

A kommunális szegmensben, vagyis a települési kukaszállító cégek esetében sem ment minden flottul. Itt a nagyrészt önkormányzati tulajdonban lévő hulladékszállítók beolvadása ment nehézkesen. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a fővárosi cég esetében a folyamatok még most is zajlanak, ezért a BKM például ideiglenes jelleggel végzi el a munkát.

Mégis ez utóbbi, a lakossági szemétszállítás átalakulása járt kisebb kockázattal, mert törvény írta elő e köztulajdonban lévő, nonprofit vállalkozások beolvadását.

A cikk nem ért véget, itt olvasható tovább

Hirdetés