A Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint februárban 1758 milliárd forintos hiányt termelt a költségvetés az önkormányzatok nélkül. Soha nem volt még ekkora a februári mínusz az állam gazdálkodásában, de az még ijesztőbb, hogy két hónap alatt az eredeti pénzforgalmi éves hiányterv kétharmada teljesült. Mindezek fényében nem véletlen, hogy a kormány már feladta az idei évre kitűzött, eredeti 2,9%-os GDP-arányos hiánycélját és 4,5%-os deficitről beszélnek a tagjai.


A havi adat 1758 milliárd forintos hiányt mutat, ami a valaha volt legmagasabb deficit a februári hónapokban. De kiugró összegét talán még jobban szemlélteti, ha azt mondjuk, hogy az általunk figyelt idősorban a valaha volt második legmagasabb deficit volt a 202 februárjában összehozott költségvetési mínusz.

Ugyanis gyűjtésünk szerint eddig csak egyszer volt ennél magasabb a havi hiány, a Covid-válsággal terhelt 2020 december hónapjában.

Ezzel az éves pénzforgalmi hiányterv (2514 milliárd forint) közel 68 százaléka teljesült, vagyis február végére fejre állt az eredeti költségvetés.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés