A rendőrség szakértők bevonásával jelenleg is nyomozást folytat a Bátonyterenyén, illetve Szigetszentmiklóson történt robbanással, tűzzel kapcsolatban – válaszolta a Népszava kérdésére az ORFK.


A Népszava birtokába jutott a SungEel HiTech Hungary Kft. bátonyterenyei akkumulátor-újrahasznosító üzemében történt robbanással kapcsolatos vizsgálati dokumentáció. Az iratok szerint „a káresemény egy, a hatóságokhoz be nem jelentett, engedéllyel nem rendelkező technológia kipróbálása során bekövetkező robbanás volt”. Az előzetes szakvélemény szerint az üzem működtetésekor megvalósult „a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény, ahogy a foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége is”.

A Nógrád megyei üzemben szinte semmi sem stimmelt. A felrobbant akku-újrahasznosító berendezés 85 elemében tért el a szabályostól, üzemeltetésére nem volt engedélye a cégnek.

A működtetéshez szükséges dokumentációt nem tudták bemutatni a cég képviselői, de még a kemencébe szintén engedély nélkül beépített gázégővel elégetett gázt is „ismeretlen módon vételezték”. Hiányzott a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységről szóló, hatóságoknak címzett bejelentés is.

A Népszava közölte, a baleset után több hónappal a helyszínen vett minták között akadt olyan, amelyben az emberre veszélyes toxikus anyag mennyisége 3,5-szerese volt az egészségügyi határértéknek. A „fellelt szennyezés mértéke már minimális emberi tevékenység mellett is jelentősen ártalmas, ha belélegzik, míg jelentősebb fizikai munka mellett kiemelt kockázatot jelent” – olvasható a dokumentumokban.

A bátonyterenyei üzemben június elején tűz is volt, amit az illetékes hatóságok nem vertek nagy dobra. A baleset estéjén rövidke hír jelent meg a vármegyei katasztrófavédelem oldalán, mely szerint egy bátonyterenyei „ipari létesítményben” – a céget nem nevezték meg – egy darálógép kigyulladása kisebb tüzet okozott.

A Nógrád megyei kormányhivatal eddig összesen 100 millióra büntette a céget, ám a tavaly 18,5 milliárdot bezsebelő vállalkozást ez nem rengette meg. A hivatal március végén hatósági ellenőrzést tartott az üzemben, a hivatal munkatársai – holott félálarcot használtak – rosszullétre panaszkodtak a szemle után. Az ellenőrzést végző kormányhivatali személyek bőrkiütést, torokkaparást, szájfájdalmat tapasztaltak magukon.

Ehhez képest a hatóság egy nappal később kiadta a környezetvédelmi engedélyt. Tette ezt úgy, hogy néhány nap múlva a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz (FKI) fordultak amiatt, hogy a bátonyterenyei üzemnél februárban vett vízmintákban többek között határértéket meghaladó szulfát, arzén, bárium, szelén szennyezés mutattak ki.

A SungEel másik, szigetszentmiklósi telephelyéről évente leírják a hatóságok, hogy rákkeltő hatású „fekete por” keletkezik az üzemben, amit a munkavállalók egyszerűen fellapátolnak a feldolgozó szalagra, miközben lerakódik a ruházatukra.Az üzemben idén márciusban keletkezett tűzben három ember súlyosan megsérült, közülük ketten életüket vesztették. A nyilvánosság tájékoztatásának elégtelenségére jellemző, hogy az Átlátszó közadatigénylés után derítette ki, hány embert halt meg az ipari balesetben. Az ORFK Népszavának küldött tájékoztatása szerint ott is folyik a nyomozás.

A dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. elektromos gépjárművekhez használatos Li-ion akkumulátorok újrahasznosítással foglalkozik. A két üzemben több tízezer tonna veszélyes hulladékot dolgoznak fel évente – és bővülnének...

(24.hu)

Hirdetés