Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kormány célja, hogy Magyarország minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, intézkedései hozzájárulnak a hulladékból érték teremtéséhez.


Beruházási támogatással segítik azokat a hazai cégeket, amelyek a termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékokat kezelik. Az erre vonatkozó kérelmek a jövő hónap közepéig nyújthatók be – hívta fel a figyelmet Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár a közleményben.

Júliustól az egész országban elindult az új hulladékgazdálkodási rendszer és a jelenlegi termékdíjas rendszer brüsszeli előírásra részben kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerré alakul át. Ebben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére, ami arra ösztönzi őket, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék, illetve csomagolóanyag és környezetbarát anyagokat használjanak.

Raisz Anikó a közleményben hangsúlyozta, a hulladékgazdálkodási iparfejlesztési támogatás célja, hogy enyhítse a hazai vállalkozások kialakult likviditási nehézségeit. A vissza nem térítendő hozzájárulás azokat a hazai cégeket segíti, amelyek a hulladék-újrafeldolgozást komplex hulladékgazdálkodási rendszerek kialakításával, fejlesztésével, hatékonyságnövelésével elősegítő és a másodnyersanyagok felhasználását ösztönző beruházást terveznek megvalósítani.

Kérelmet azok a Magyarországon bejegyzett – jogi személyiséggel rendelkező – gazdasági társaságok nyújthatnak be, amelyek a termékdíjköteles termékekből keletkező hulladékok kezelését, előkezelését és további kezelésre történő átadását, hasznosítását végzik, vagy a támogatási igényben szereplő fejlesztés révén azt megvalósítják. A jogosultság feltétele továbbá, hogy rendelkezzenek legalább egy teljes lezárt üzleti évvel és vállalják, hogy a beszerzett eszközöket a beruházás befejezésének időpontjától számított legalább öt évig fenntartják és üzemeltetik.

Az igényelhető támogatás összege kérelmenként legfeljebb 300 millió forint. A támogatási igény benyújtásának határideje 2023. augusztus 14-én 23 óra 59 perc. A felhívás és a kapcsolódó dokumentumok itt érhetők el: www.wbgc.hu.

Hirdetés