Március 26-án, délelőtt leszállt a Universal Air első menetrend szerinti járata Máltáról a Pécs-Pogány Repülőtérre. A gépet hagyományosan két vízsugárral köszöntötték. Még februárban jelentették be hivatalosan: csaknem másfél évtized után ismét menetrend szerinti repülőjáratok fognak indulni Pécsről.


Egyelőre Münchenbe és Máltára lehet utazni a Universal Air járataival, de nyártól korfui charterjárat is indul. A mostani lépés jó hír lehet a vidéki repterek szempontjából, ennek ellenére nincs okunk hurráoptimizmusra. Vadász László, a Vidéki Repülőterek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a hazai vidéki repterek régóta komoly gondokkal küzdenek. A szakember szerint a kormány központosító közlekedéspolitikája miatt idehaza már jó ideje várat magára a vidéki repterek megfelelő infrastrukturális fejlesztése, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb vidéki reptér csak veszteséget termel.

Ígéret ígéret hátán

A kormány 2021-ben jelentette be, hogy országszerte 18 vidéki reptér megújítását tervezi, amelynek során a fővároson kívüli minden hetedik repülőtér valamilyen célú korszerűsítésére jut majd forrás. A komplex fejlesztés a debreceni, a békéscsabai, a kecskeméti, a hévíz-balatoni és a győr-péri légibázist érintené. Ezeket minősítették eddig a programban a személy- és az áruforgalom szempontjából egyaránt stratégiai jelentőségűnek.

Teljes üzletirepülőtér-fejlesztés a miskolci, a börgöndi, a szegedi és a pécsi (Pécs-Pogány) légikikötőben mehet végbe. Ezt egészíti ki egy korlátozott üzletirepülőtér-fejlesztés (Nyíregyháza, Eger, Esztergom, Kaposújlak, Szombathely), valamint további sportcélú és egyéb üzleti fejlesztések (Tótvázsony, Kiskunlacháza, Őcsény, Bátonyterenye).

A kormány akkor azt kérte a megyei jogú városok polgármestereitől, hogy készítsenek repülőtér-fejlesztési terveket, vagy a már meglévőket adják át a minisztériumnak. Azóta a Hévíz-Balaton Airport újra állami tulajdonba került. A kormány ezután 51 százalékos tulajdoni részt szerzett a debreceni repülőteret üzemeltető cégben is.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés