Amikor a területfejlesztési miniszter elismerte, hogy az önkormányzatokkal szemben létezhet kormányzati diszkrimináció, akkor lényegében hitelesítette a nem kormánypárti vezetésű önkormányzatok véleményét. Egyebek között így értékelte Gémesi György a Hírklikknek Navracsics Tibor szavait. Gödöllő polgármesterét, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökét arról kérdeztük, milyen következményei lehetnek ennek a beismerésnek.


Az Európai Parlament Budapesten járt küldöttsége számolt be arról, hogy felvetették Navracsics Tibornak, információik szerint az ellenzéki vezetésű önkormányzatok, például a budapesti, nehezebben jutnak uniós forrásokhoz. A miniszter pedig elismerte, hogy „létezhet kormányzati diszkrimináció, de az nem rendszerszintű”. Az uniós forrásokhoz való hozzáférés átpolitizálása körüli vitával kapcsolatban azzal érvelt, hogy a Fidesz által vezetett észak-magyarországi városok ezentúl kevesebb támogatást kapnának. A delegáció jelentéstervezetének brüsszeli bemutatójáról a Népszava számolt be.

Gémesi György pedig úgy látja, Navracsics Tibor azoknak a véleményét hitelesítette, akik eddig is ezt mondták. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azonban hozzátette, bár így bebizonyosodott, miképpen viselkedik a kormány a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal szemben, az érintettek nem tudnak ellene semmit sem tenni. Ugyanis ehhez nincsenek jogi utak, törvényi előírás. Az önkormányzatok kiszolgáltatottak, nincs ezen a területen mozgásterük, bár sok olyan település van, amelyik nem tartozik a kormánypárthoz.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés