A tégla- és tetőcserépgyártással is foglalkozó Wienerberger tizenkétmilliárd forintból építi fel új betoncserépgyárát, a cég első ilyen üzemét az országban.


A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hejőpapin az új gyár alapkőletételével egybekötött sajtóeseményen Tarsoly József, a Wienerberger Magyarországért felelős ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a hejőpapi betoncserépüzem a ma Európában elérhető legmodernebb technológiával fog működni, szén-dioxid kibocsátása nélkül, teljesen automatizált gyártósorral.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében úgy vélekedett, hogy a kormány gazdaságpolitikája és a Wienerberger filozófiája megegyezik, hiszen mindkettőnek fontos eleme többek között a növekedésorientáltság, az innováció. Az államtitkár kiemelte, hogy a beruházás történelmi jelentőségű a térségnek.

Tarsoly József ismertette a tervet: a 7300 négyzetméteres csarnokot 7 hektáros területen építik fel. A gyártásban és a betonkeverő üzemben használt megoldások megfelelnek az ipar 4.0 elvárásainak, a betonüzem „emberi kéz érintése nélkül fog működni”. A működéshez szükséges vizet 100 százalékban újrahasznosítják.

Hejőpapi a logisztika és a nyersanyagok szempontjából is ideális hely az üzemnek, hiszen két autópálya elágazásánál fekszik, és itt található Magyarország egyik legnagyobb sóder- és homoklelőhelye.

A gyár automatizált lesz, ám a gyártófolyamatok felügyeletéhez szükség lesz legalább harminc emberre. Remélhetőleg a jövő év szeptemberében indulhat a gyártás, évi 30 millió darab cserép kapacitással, ami 300 hektárnyi terület lefedését tenné lehetővé. Termelésének 70 százalékát külföldön tervezi majd értékesíteni a Wienerberger: Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Romániában – mondta az ügyvezető igazgató.

A hejőpapi beruházásuk a harmadik, előtte Csornán és Kőszegen hoztak létre üzemeket. Az anyavállalat már most is gyártóközpontként kezeli Magyarországot, a beruházásokkal az eddig tízmilliárd forintos éves exportot a következő 2-3 évben meg akarják duplázni. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Wienerberger 1990-ben létrejött magyarországi csoportjának termelése jelenleg kilenc helyszínen és tizenegy gyárban zajlik, több mint 800 munkavállalót foglalkoztatnak. A Wienerberger csoport huszonnyolc, főként európai országban, valamint Indiában, Amerikában és Kanadában van jelen. A több mint 200 éves cégcsoport világszerte több mint 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 200 gyárral és 4,2 milliárd eurós, több mint 1650 milliárd forintos az éves árbevétel.

Heimo Scheuch, a Wienerberger vezérigazgatója kiemelte, hogy az elmúlt időszakban több mint egymilliárd euró értékben valósítottak meg beruházásokat Európában. A Wienerberger számára fontos – mondta –, hogy száz százalékban megfeleljenek a környezetvédelmi céloknak, és Európa, valamint a következő generációk jövője szempontjából a biodiverzitás megőrzésére is kiemelten figyelnek.

Miskolci Tibor (független), Hejőpapi polgármestere szerint a beruházás nemcsak a község, hanem a térség életében is meghatározó. A hátrányos helyzetű régióban a gyár megépülésének egyik legfontosabb hozadéka a munkahelyteremtés – mondta.

A betoncserépgyár alapkőletételén részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Hirdetés