magyar falu logoA Magyar falu program támogatásának segítségével több mint 50 milliárd forint értékben 1450 kisbolt újult meg magyarországi kistelepüléseken – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tivadarban.

A 25 millió forintból korszerűsített tivadari kisbolt átadásán Gyopáros Alpár arról is beszélt, hogy a kezdeményezés elsősorban a falvakban működő, alapvető fogyasztási cikkeket forgalmazó boltok „megmentését”, valamint felújítását és eszközvásárlását támogatja.

Elmondta még, hogy körülbelül száz olyan település is részt vesz a programban, ahol az elmúlt években bezártak az ilyen jellegű vállalkozások, a támogatási rendszer elindításával azonban újra kinyitottak ezek a kereskedelmi egységek.

A pályázati kiírás az üzletek hosszú távú fenntarthatóságát is segítette, a pályázók vállalhattak akár postapartneri szolgáltatást, vagy például vény nélkül kapható gyógyszereket értékesíthettek.

Gyopáros Alpár megerősítette, hogy a jövő évi költségvetés tartalmazza a Magyar falu program folytatásához szükséges forrásokat. Az MTI kérdésére a kormánybiztos elmondta: a vállalkozások saját erejével együtt több mint 50 milliárd forint volt ez a programrész. Az összeg 80 százalékát a kormány állta, egy pályázó maximum 60 millió forint támogatást igényelhetett.

A politikus szavai szerint a program falusi mikro- és kisvállalkozásokat segítő részében már most hétezer vállalkozásnak tudtak 2-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást adni. Ezt az összeget székhelyük fejlesztésre, eszközök vásárlására vagy működési támogatásra használhatták fel a pályázók.

Hirdetés