A MOHU hulladékrendszerében júliustól a magyar termelők a háromszorosát fizetik csomagolásra, mint 14 európai ország átlaga a leggyakoribb hulladékkategóriákban (műanyag, papír, fém, fa).


Mi történt? Július elsejével új hulladékkezelési rendszer indult Magyarországon, amelyet a MOHU, a Mol leányvállalata gyűjti be és hasznosítja újra a különféle hulladéktípusokat.

Számokban: az eddigi évi 80 milliárd forintos termékdíj helyett a most életbe lépett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben (EPR) a gyártóknak várhatóan 230-300 milliárd forintot kell fizetniük.

  • A MOHU szerint a korábban megállapított környezetvédelmi termékdíjak nem tükrözték az adott termék hulladékká válása után felmerülő valós költségeket.

Alulnézet: az irodai papír EPR díja kilónként 128 forint, míg termékdíja korábban 19 forint volt.

  • Egy ezer darabos A4-es papír kilója körülbelül 700 forint, így míg a termékdíj az ár 3 százaléka volt, az új 128 forintos EPR-díj már a 18 százalékát teszi ki.

Kétséges a törvényességi háttere is az EPR-díjak megállapításának, mivel rendeleti úton állapították meg mértéküket, az erre a célra létrehozandó, konzultációs díjtanácsokról és fórumokról szakmai körökben sem hallottak.

Következmény: az EPR-díjak miatt az élelmiszerek ára várhatóan 3 százalékkal növekedhet az év második felében.

Tovább a G7 cikkéhez

Hirdetés