A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék házhoz menő gyűjtése az országban elsőként Szolnokon kezdődik meg.


A rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és az NHSZ Zounok Zrt. működteti – közölte a MOHU termék és anyagáram vezetője, Borsfay-Horváth Judit. Elmondta, hogy a program meghatározott, társasházas részeken indul.

Nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatásúgáz-kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága.

A MOHU vállalta, hogy 2040-ig a teljes hazai hulladékmennyiség 65 százalékát újrahasznosítja, és 10 százalék alá viszi a jelenleg az országban kiemelkedően magas, lerakásra szánt hulladékot. A társaság célja a hatékonyan működő, egységes hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, ennek része a szelektív hulladékgyűjtés is. A koncessziós hulladékgazdálkodási feladatokat ellátó társaság fokozatosan és folyamatosan vezeti be 2024-től a konyhai biohulladékok házhoz menő gyűjtését.

A konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot biogázüzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő belőle. A biogázüzemben képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposztot és humusz állagú anyagot képez a mezőgazdaság számára. Különösen fontos lesz a visszagyűjtésnél, hogy minél magasabb tisztaságú anyagot tudjanak gyűjteni.

Lits László, a szolnoki NHSZ Zounok Zrt. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a programmal első körben húszezer embert, azaz több mint ötezer-négyszáz családot szeretnének elérni. Jellemzően a Széchenyi városrészben és a Bajcsy-Zsilinszky úti tízemeletes épületekben élőket fogja érinteni a program. A programban résztvevők lakásonként egy-egy ötliteres konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is. Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon. Szólt arról is, hogy kezdetben a barna kukát hetente egyszer, nyáron hetente kétszer fogják üríteni, havonta egyszer kimosni. Január 27-én és február 3-án a Széchenyi városrészben három helyen kezdődik meg a lakosság részére az ötliteres konyhai gyűjtőedények osztása.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere arról beszélt, hogy a szelektív gyűjtés nélküli hulladékgazdálkodás a múlté. Felhívta a figyelmet, hogy a kétpói lerakó szelektív hulladékgyűjtés nélkül meg fog telni, ezért fontos a kiérkező hulladék mennyiségének csökkentése. Fontosnak tartja a lakosok együttműködését is. Felidézte, hogy korábban mintegy négyezer házi komposztáló eszközt vittek ki a városban és térségében, ami komoly eredményt hozott.

Borsfay-Horváth Judit az MTI kérdésére elmondta, hogy év elején tizennégy településen indítják a programot fokozatosan. Több helyen már februárban el tud indulni a szolgáltatás, más településeken márciusban.

A MOHU honlapján szereplő információk szerint az érintett települések: Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezetei. A tájékoztatás szerint a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ezekhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatók, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.

Hirdetés