doge_kozseghazaKörnyezettudatossági mintának újítják fel a dögei községháza épületét, amely arra ad majd példát a helyieknek, hogyan tehetik energiatakarékossá és környezetkímélővé otthonukat. A munka másfél évig fog tartani, és hetvenkét millió forintba kerül.

A polgármesteri hivatal környezettudatos és energiatakarékos átalakításához több mint 72 millió forint összegű európai uniós támogatást nyertek pályázatukkal – mondta el az MTI-nek a Kisvárdával szomszédos Döge (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) jegyzője, Komoróczki János. A projekt megvalósításával a környezettudatos szemléletmód erősítését szeretnék elérni a településen.

A támogatásból kicserélik az ajtókat, az ablakokat, illetve leszigetelik az épület külső falát, hogy hő télen ne távozhasson a fűtött létesítményből, illetve nyáron ne legyen szükség légkondicionáló berendezés működtetésére. Az épület tetejére napkollektorrendszert helyeznek a létesítmény olcsóbb energiaellátásának megoldására. Teljesen korszerűsítik a községháza fűtésrendszerét is: modern, energiatakarékos kondenzációs kazánokra cserélik ki a régi, elavult fűtőberendezéseket. A radiátorokat termosztatikus szelepekkel szerelik fel, továbbá szakaszolják is a hálózatot annak érdekében, hogy az irodák egyedileg szabályozhatók legyenek.

Az úgynevezett vizesblokkot is átalakítják. Víztakarékos csaptelepeket, tartályokat építenek be. Az épület tetőcsatorna-hálózatát átépítik. Ezzel az a céljuk, hogy begyűjthessék és hasznosíthassák a csapadékvizet, például öntözésre.

Kialakítják a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás feltételrendszerét. Ugyancsak az uniós projekt része az ISO 14001-es környezetvédelmi irányítási rendszer bevezetése a polgármesteri hivatalban.

Az épületkorszerűsítés 2014. június 30-ára fejeződik be.

Hirdetés