biomassza01Kistelepülések polgármestereinek, valamint érdeklődő intézményvezetőknek tartottak előadást a biomassza fűtőerőművekben rejlő lehetőségekről Ózdon, ahol már pozitív tapasztalatokat szerezhettek a biomassza erőművekről – tudósított a boon.hu.

„Elég nagy sikerszázalékkal tudtuk az ültetvényeinket beindítani az ózdi önkormányzati tulajdonú területeken – fogalmazott Kovács Gergely, az Ózdszolg Kft. ügyvezetője. – Ezért gondoltuk azt, hogy a tapasztalatainkat átadjuk az észak-borsodi régió többi településének is. Még most is mindennap ültetünk, év eleje óta 500 ezer csemetét helyeztünk el a földbe. Reményeim szerint ezt az esztendőt úgy tudjuk majd zárni, hogy mind a száz hektáron elvégeztük ezt a feladatot.”

Két-három éves vágásfordulóval kell számolni, ezért ha az időjárás úgy engedi, akkor 2014 telén lehet az első aratást megejteni Ózdon – mondta el az előadó. A jövő útja az lenne, ha a helyi távhőt is be tudnák vonni a rendszerbe, mert így a megtermelt aprítékot közvetlenül a város használná föl. Jelenleg a sajóvárkonyi iskolát fűtik biomasszával, a többit pedig értékesítik.

A szakemberek szerint az energiaültetvények jelenleg a falvaknak és a kisebb közösségeknek nyújtanak komoly alternatívát, mert a nagyobb városokban óriási a gázfüggőség, és a fűtési rendszereket is így alakították ki. „Elég kedvező a megtérülés az energiaültetvényeknél” – osztotta meg tapasztalatait Gerencsér Albert okleveles erdőmérnök. Egy beruházással, két vágásforduló alatt a költségek megtérülnek, utána pedig még legalább tizenöt esztendeig folyamatos a hozam. Emellett az energetikai faapríték ára az elmúlt időszakban rendszerint emelkedett, ami biztos bevételt jelent a gazdálkodóknak.

Az ország energetikai politikája átalakulóban van, a jövőben sok kicsi fűtőmű megjelenésére lehet számítani. Óvodákat, iskolákat és polgármesteri hivatalokat köthetnek rá ilyen rendszerekre, elsősorban községekben és falvakban. A nagyobb városokban jóval nehezebb a logisztika és még a folyamatos alapanyag-ellátás sem megoldható. Ahol viszont a távhőt be tudják kapcsolni a biomassza rendszerbe, ott nem lesz ezzel probléma.

Hirdetés