Magyarországon a bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya évek óta csökken, a függetlenedésben egyre nagyobb szerep jut a napenergiának.


Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány pénteken közzétett elemzésében közölte, hogy 2021-ben 27,2 százalék, 2022-ben 26,6 százalék, 2023-ban pedig 25,4 százalék volt a hazai bruttó villamosenergia-felhasználásban az import részaránya. Az átviteli rendszerirányító Mavir által közzétett adatokból kiderül, hogy a nyári hónapokban, a napenergia fő szezonjában esik vissza jelentősen a részarány.

Az elmúlt években Magyarország számos lépést tett a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia használatának növelése érdekében. Tavaly a napenergia-kapacitás 30 százalékkal nőtt 2022-höz képest, a 2022-es 4017 megawatthoz (MW) képest 5583 MW kapacitás állt rendelkezésre. Az ipari méretű napenergiaparkok, tehát az 50 kilowatt (kW) teljesítmény fölött termelő berendezések és a háztartási fotovoltaikus rendszerek egyaránt jelentősen hozzájárultak ehhez.

Az elemzésben kiemelték, hogy a 2024 januárjának elején indult Napenergia Plusz program is hozzájárul a kapacitások növeléséhez. A program keretében olyan háztartási méretű napelemrendszerek telepítésére kapnak a sikeres pályázók maximálisan ötmillió forint támogatást, amelyhez energiatároló is kapcsolódik. Ez tovább segít a háztartásoknak abban, hogy amikor rendelkezésre áll a napenergia, a lehető legnagyobb mértékben önálló termelésből tudják fedezni fogyasztásukat. Mivel a támogatott konstrukciókban energiatároló, tehát akkumulátor is a rendszer része, a nappal megtermelt áram éjszaka is közvetlenül felhasználható. Ez a rendszer a villamosenergia-hálózatra nehezedő terhet is csökkenti.

Az importfüggőség visszafogása kiemelten fontos, hiszen ezzel csökkenthető a külföldi országok felé fennálló energiaforrás-függőség, továbbá a világpiaci árak alakulásának való kitettség mértéke is. A magyarországi napenergia-kapacitások növekedésének mértéke az elmúlt években a mediterrán országok kapacitásnövekedésének mértékét is meghaladta. A szükséges hálózati fejlesztések és tárolókapacitások kiépítésének munkája is elkezdődött már, amely megalapozza az egész évben elérhető, Magyarországon termelt napenergia hatékony felhasználását – írta elemzésében az Oeconomus.

Hirdetés