Energiahatékonysági pályázat részeként a FŐTÁV Budapest tizenhárom kerületében 201 hőközpontot újított fel.


Az Építési és Közlekedési Minisztérium és a BKM Budapesti Közművek konzorciuma „Energiahatékonysági fejlesztések és új fogyasztók hálózatra kapcsolása, új vezetékszakaszok kialakítása a BKM Nonprofit Zrt. távhőrendszereiben” címmel sikeresen valósította meg a pályázatot. A projekt 3,15 milliárd forint összegű, 50 százalékos mértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósult meg.

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ez jelentősen növeli a levegő szennyezettségi szintjét. A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, a meglévő távhővezetékek korszerűsítésével és új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható Budapest levegőminősége. A távfűtés ugyanis a sűrűn lakott városrészekben nem jár semmilyen helyi égéstermék kibocsátásával, viszont hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés.

A fővárosi távhőrendszerek már ma is évente mintegy kétszázezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, de a Budapesti Közművek FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió fejlesztéseinek hosszú távú eredményeként további jelentős megtakarítás is elérhető a hagyományos fűtési rendszerekhez képest. A most átadott projekt részeként az új Puskás Ferenc Stadion, a BOK csarnok és a Körcsarnok, a Magyar Telekom Székház, a BGYH Csillaghegyi Fürdő, valamint több irodaház és lakóépület választotta a távhőszolgáltatást.

A pályázat további eredményeként megvalósult a WING2 vezetéképítés a IX. Vágóhíd u. – Üllői út – Orczy út nyomvonalon, valamint jelentős távhővezeték rekonstrukciós munkák is történtek a XXI. kerület Kiss János altábornagy utca és a X. kerület Harmat utca – Hang utca szakaszokon. A pályázat keretein belül összesen 531 nyomvonal-méter új távhővezetékpár épült ki, és 42,815 MW hőteljesítményű új fogyasztó (annyi, mint Kazincbarcika teljes távhőigénye) csatlakozott a távhőrendszerre Budapest legsűrűbben lakott részein – közölte a BKM.

A fejlesztések eredményeként az üvegházhatású gázok éves csökkenése 7161,8 tonna CO2-nak megfelelő érték, az energiahatékonysági fejlesztések által elért primerenergia-felhasználás csökkenése pedig évente 106.809,98 GJ lesz. A fejlesztések a Budapesti Közművek további beruházásaival együtt jelentősen hozzájárulnak a fővárosi légszennyezőanyag-kibocsátás csökkentéséhez és így a helyi levegő minőségének javításához is.

Hirdetés