Múlt héten jelent meg a kormányrendelet a Modern Városok Program megszüntetéséről, ám nem pusztán az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb településfejlesztési programjának befejezéséről döntött a kormány, hanem arról is, hogy visszakéri az eddig fel nem használt forrásokat. Érdnek, Szegednek és Egernek is súlyos milliárdokat kell majd visszafizetnie az államkasszába.


Óriási bajban lehetnek azok a megyei jogú városok, amelyek politikai okokból nem használták fel a Modern Városok Program (MVP) forrásait. Mint közismert, a Magyar Közlönyben a múlt héten megjelent jogszabályok értelmében Modern Városok Programot a kormány a megváltozott gazdasági helyzet miatt megszünteti, és arra kötelezi az érintett településeket, hogy azokat az összegeket, amelyeket ugyan megkaptak előlegként, de 2015 óta, vagyis a program fennállása óta nem tudták elkölteni, fizessék vissza az államnak.

Nagyon eltérő azonban, hogy ki mekkora összeggel tartozik az államnak. Míg Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András szerint a városnak nincsen visszafizetési kötelezettsége, hiszen szinte minden folyamatban lévő fejlesztése befejeződik időben, addig nagy bajban lehet Szeged, Érd és Eger is, ahol úgy ültek évekig a milliárdokon, hogy egy kapavágás sem történt.

Ezeken a településeken még a közbeszerzések kiírása is problémákba ütközött.

A cikk nem ér véget, itt olvasható tovább

Hirdetés