Az új rendszerben csak a szentendrei ügyeletre  százezer ember ellátása jut, ez egyetlen ügyeletes orvos számára megoldhatatlan – írja a Népszava.


 A polgármesterek most a lakossági vélemények és tapasztalatok nyilvános gyűjtésétől remélik az új ügyeleti rendszer változását, és erősen bíznak abban a kormányzati ígéretben, hogy ha indokolt, változtatnak – derült ki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökségi ülését követő szerdai sajtóbeszélgetésen.

Az egészségügy átalakításával kapcsolatban a MÖSZ többször is kért egyeztetést a Belügyminisztériumtól, ám ezeken a fórumokon az önkormányzati szakrendelők államosítását nem támogattuk, és az alapellátási ügyelet átalakításával kapcsolatban is számtalan aggályunkat jeleztünk – mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke.

 „Ehhez képest derült égből villámcsapásként ért bennünket február elsején, hogy egy 1,3 millió lakosú megye 52 ügyeleti pontjából mindössze 18 marad meg” – tette hozzá.

Tény, hogy a korábbinál jóval szűkebbé vált az ügyeleti szolgáltatás, benne a gyermekorvosi ellátás is, amit mostanra mindössze három helyen Érden, Vácon és Cegléden lehet csak ügyeleti időben elérni.

„Abba kapaszkodtunk mindannyian, amit Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondott, hogy van lehetőség a változtatásra” – mondta Fülöp Zsolt, a MÖSZ agglomerációs tagozatának vezetője, Szentendre polgármestere.

A város honlapján ezért kérdőíves rendszert indítottak, és ott várják azok a véleményét, akik már találkozhattak az új ügyelettel. A polgármester azt mondta, a szentendrei járásban már a terepviszonyok miatt sem mindegy, hogy hol van ügyleti pont. Példaként említette Tahitótfalut, ahol nincs híd a Duna váci partja felé, és este nyolckor, miután elment az utolsó komp, már csak az M0-ás hídon lehet eljutni a Váci gyermekorvosi ügyeletre. Ez a polgármester szerint életszerűtlen, hiszen Budapesten sokkal közelebb van ellátóhely. „Ez így biztosan nem fenntartható – mondta –, ezeket a döntéseket muszáj felülvizsgálni”.

Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester a lapnak arról beszélt, hogy az Alaptörvény szerint olyan ügyekben, ahol az állampolgár ellátásában az államnak és az önkormányzatoknak is van feladatuk, kötelező együttműködni. Az viszont szerinte nem együttműködés, hogy közlik, mi lesz, miközben egyébként az utolsó pillanatig az önkormányzatok látták el 24 órában az ügyeletet.

Gulyás Gergely a múlt héten a Kormányinfón azt mondta: az önkormányzatoknak van lehetőségük, hogy magánszolgáltatóval oldják meg az ügyeleti, sürgősségi ellátást. Csakhogy – mint a napilap írja – ennek a jogi lehetőségét megszüntették.

„Hiába írtam még rögtön a Kormányinfó után Gulyás Gergőnek egy levelet és kértem, jelezze milyen jogszabály teszi lehetővé azt, amit mond, választ a mai napig nem kaptunk” – osztotta meg tapasztalatait a kormány együttműködő-készségéről Wittinghoff Tamás.

Hirdetés