Budaörsön a helyi önkormányzat és a lakosság ellenállása után tegnap óta egy új, non-stop egészségügyi ellátás érhető el, amely telemedicinát és esetkocsit is kínál, megőrizve az ügyeleti központ korábbi szerepét – írta a 24.hu.


Budaörsön egy új, non-stop elérhető egészségügyi ellátási forma veszi át a február elején bezárt ügyeleti központ korábbi helyét. Az ellátás telemedicinai szolgáltatásokat és esetkocsit is kínál a betegek számára éjjel-nappal.

A Pest vármegyei háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása ellen több város és település is tiltakozott, de Budaörs önkormányzata és lakói különösen aktívak voltak ebben. A városban korábban egy jól felszerelt ügyeleti telephely működött, amelyet Törökbálinttal közösen tartottak fenn. Az ügyelet rendelkezett modern eszközökkel, például OMSZ eset- és rohamkocsival, valamint egy BMW ügyeleti autóval is.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere megerősítette, hogy a városban nem szűnik meg az ügyeleti ellátás, csak formát vált. Az új rendszerben az épületet, az eszközöket és az egészségügyi munkatársakat is megőrzik a sürgősségi egészségügyi ellátás céljából.

Február 15-től már működik az új ellátási forma a budaörsi egészségügyi központ földszintjén, ezt egy magánszolgáltató működteti többletmegállapodás keretében. Az új rendszer hivatalosan nem ügyelet, de több szolgáltatást nyújt a hagyományosnál. Ilyen például a non-stop hívható telemedicina szám, ami lehetőséget ad arra, hogy orvosok tanácsot adjanak telefonon vagy online.

Budaörsön kialakították az új betegútrendszert is, amely soron kívül és ingyenesen fogadja a budaörsi lakcímkártyával rendelkező sürgős eseteket az Egészségügyi Központban. Ez jelentős előrelépés a korábbi rendszerhez képest.

A városvezetés erőteljes lobbizása eredményeként sikerült megvalósítani ezt az újfajta ellátást. Gulyás Gergely kormányinfón elmondta, hogy az állam nem tud beleszólni abba, ha valaki magánegészségügyi rendelőt hoz létre.

Az Országos Mentőszolgálat által koordinált egységes alapellátási ügyelet Hajdú-Bihar megyében kezdte meg működését tavaly januárban. A rendszer országos kiterjesztése Fejér és Pest megyékben folytatódott február 1-jétől.

Az új budaörsi ellátás célja olyan alternatív megoldást nyújtani, amely magasabb színvonalú ellátást ígér a helyieknek anélkül, hogy más településekre kellene utazniuk sürgős esetekben.

Hirdetés