A kormány célja a hulladékgazdálkodási ágazat gazdaságpolitikai szerepének növelése és az átállás a körforgásos gazdaságra.. Ezt az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára, Raisz Anikó mondta pénteken Budapesten, a 2023-as Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseinek átadásán.


A körforgásos gazdaság fontosságára hívták fel a figyelmet az Európai hulladékcsökkentési hét résztvevői is. A tavalyi akcióhétre, amely Európában a 15., Magyarországon pedig a 10. születésnapját ünnepelte, országszerte 284 akciót regisztráltak. Ezzel Magyarország ismét Európa élmezőnyébe került, megelőzte például Svédországot, Ausztriát és Lengyelországot.

A 2023-as Európai hulladékcsökkentési hét fókuszában a csomagolás állt, amely hasznos funkciói mellett egyre nagyobb mennyiségben terheli a környezetet – mondta Raisz Anikó államitkár, hozzátéve, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel és a túlcsomagolás elkerülésével nagyban lehet segíteni ezen a kihíváson. Emlékeztetett arra, hogy már 2016-ban is a csomagolás volt az akcióhét fókuszában, de mostanra még inkább szükség lett a csomagolóanyagok visszaszorítására, egyebek mellett a világjárvány miatt tovább terjedt online vásárlások miatt is.

A 2023-as Európai hulladékcsökkentési héten a pályázók nagy része a környezettudatosság fejlesztésére, a hulladékcsökkentés fontosságára helyezte a hangsúlyt és leginkább a fiatalabb korosztályt célozta meg. Fontos, hogy a most felnövekvő generációk gyerekkoruktól kezdve tudatosak legyenek a hulladékok kezelésében és természetes legyen számukra a környezet védelme. Raisz Anikó megköszönte mindenkinek, hogy részt vettek az akcióhét magyarországi programjaiban, és ezáltal hozzájárultak a körforgásos hulladékgazdálkodás jó gyakorlatinak terjesztéséhez.

A rendezvényen Raisz Anikó átadta a 2023-as Európai Hulladékcsökkentési hét elismeréseit, amelyeket öt kategóriában osztottak ki. Oktatási intézmény kategóriában a Tatabányai Szakképzési Centrum Mikes Kelemen Technikum és Szakgimnázium kapta az első díjat, egyesület, civil szervezet kategóriában az Írottkő Natúrparkért Egyesület, míg a gazdálkodó és ipari szervezetek közül a Czifra Cekker Kft. és a Fair-Trade Dental Kft., megosztva. A közigazgatási szerv, hatóság kategóriában a Heves Vármegyei Kormányhivatal vehette át az első helyezettnek járó elismerést, a magánszemélyek közül pedig Bozókiné Szabó Ildikót, az Országos Klímareferens Hálózat Szemléletformálási tagozatvezetőjét díjazták. Különdíjat kapott a MiReHu Nonprofit Kft.

Hirdetés