Már most 10 fölött van azoknak a településeknek a száma, ahol nem lehetett választást tartani. A Párbeszéd frakcióvezetője szerint ezzel csorbul a választói jog.


Összegyűlt az 50 képviselői aláírás, így a Párbeszéd – Zöldek az Alkotmánybírósághoz fordul a választási eljárásról szóló törvény, illetve önkormányzati törvény Fidesz által elfogadott módosítása miatt. Ezt Szabó Tímea, a párt frakcióvezetője jelentette be online sajtótájékoztatóján – számolt be az MTI.

A módosítások egyik „drasztikus” pontja, hogy a következő általános önkormányzati választásokig nem lehet helyi önkormányzati választást tartani. A másik a tízezernél több lakosú településekre vonatkozó előírás, hogy az egyéni körzetek legalább kétharmadában kell jelöltet állítaniuk a jelölőszervezeteknek, pártoknak a listaállításhoz.

A Párbeszéd – Zöldek meggyőződése, hogy ezek a módosítások több ponton is sértik az alaptörvényt, ezért az ellenzéki pártokkal közösen az alkotmánybírósághoz fordulnak.

Szabó Tímea jelezte, már most 10 fölött van azoknak a településeknek a száma, ahol nem lehetett választást tartani a Fidesz kezdeményezte korlátozás miatt, ez a szám pedig csak nőni fog, és ez egyre több választó választási jogát csorbítja. 

A politikus úgy fogalmazott: mindent megtesznek a választás tisztaságáért és azért, hogy meggyőzzék a választópolgárokat arról, lehet egy jobb országban élni. 

(Index.hu)

Hirdetés