A kormány célja, hogy támogassa az ország területén jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolását és az újrakeletkezésének megakadályozását. Az illegális szeméthalmok elleni fellépés erősítése érdekében a jövőben az Energiaügyi Minisztérium együttműködik az Országos Polgárőr Szövetséggel, melynek eredményeként még tisztábbá és élhetőbbé válnak az ország települései.


A kormányzati intézkedések a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez, valamint a gazdaság számára érték teremtéséhez. Ennek érdekében tavaly júliustól átalakult az ország hulladékgazdálkodási rendszere és a brüsszeli elvárásoknak megfelelően bevezettük a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert. Ez év elejétől működik az országban a kötelező visszaváltási rendszer, amely hozzájárul ahhoz, hogy néhány év alatt elérjük a PET palackok 90 százalékos visszaváltási arányát. Ezután még tovább emelkedhet a hulladékok gyűjtési és hasznosítási aránya, ami nemcsak a környezeti terheket csökkenti, hanem az illegális hulladékelhagyás visszaszorítását is előmozdítja.

Az illegálisan lerakott hulladék felszámolása érdekében jött létre 2020-ban a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt, amelyben eddig összesen több mint félmillió tonna elhagyott hulladékot gyűjtöttek össze főként közterületeken, erdőkben, folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett. A helyszínek beazonosítását segíti az okostelefonokra letölthető HulladékRadar applikáció is, melynek segítségével bárki könnyedén bejelentheti, ha illegális hulladékot talál és a helyi hatóságok gondoskodnak az elszállításáról, valamint a terület megtisztításáról. A települési önkormányzatok, civil és gazdálkodó szervezetek, valamint egyházi jogi személyek pályázat keretében igényelhetnek támogatást a jogellenesen elhelyezett hulladékok felszámolásához és az illegális hulladéklerakás megelőzésére szolgáló ingatlanvédelmi rendszerek kiépítéséhez. A tárca támogatja továbbá a környezettudatos attitűd formálására irányuló programokat, például az ország legnagyobb, önkéntes hulladékgyűjtési akcióját, a TeSzedd!-et.

A polgárőrök a jövőben közreműködnek az illegális hulladéklerakás felszámolásában és az Energiaügyi Minisztérium támogatásával az illegálisan lerakott hulladékok helyének felkutatását, az adatoknak az eljárásra jogosult hatóságok részére való továbbítását, továbbá a megelőzést szolgáló felvilágosító, oktató tevékenységeket végzik majd. Az eredményes felderítés különösen fontos az illegális bevándorlás miatt fokozottan érintett határmenti vármegyékben, ahol a hatóságok elől menekülő, illetve elfogott embercsempészek által hátrahagyott hulladékok miatt megnövekedett az illegális hulladéklerakatok mennyisége. A déli határra 2015 óta állandó nyomás nehezedik, és ha megnézzük a migrációs útvonalakat és azt, hogy honnan érkezik az utánpótlás, nem látjuk, hogy a helyzet a jövőben jelentősen javulna. 2023-ban egész évben több mint 174 ezer illegális migránst és embercsempészt kellett megállítani. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy az illegális migráció megerősödésével a szervezett bűnözés, így az embercsempészet, az egyik legjövedelmezőbb üzletté vált. Mindezt jól mutatja, hogy csak a tavalyi évben a hatóságok több, mint 1000 embercsempészt fogtak el.

A tárca, a hatóságok és a polgárőrök együttműködése elősegíti az illegális hulladék hatékony felszámolását és országszerte hozzájárul a települések környezetének megtisztulásához.

(Energiaügyi Minisztérium)

Hirdetés