Beszámolt az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának az éves munkájáról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt kormányfőhelyettes, tárca nélküli miniszter. A meghallgatásokon a Magyar Falu Program váltotta ki a legnagyobb indulatokat, de szóba kerültek a minisztériumi dolgozók elleni nyomozások, az egyházi ügyek és a Hazaváró program is.


Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a beszámolóját a területi közigazgatással, a kormányhivatalokkal kapcsolatos kitérővel kezdte, amely terület januárig tartozik a tárcához. Gulyás ismertette, hogy mind az ügyintézésekben, mind pedig a fogyasztóvédelmi területen jól működtek a hivatalok. Előbbibe beletartozik az Ukrajnából érkezők támogatása is, 40 ezer menedékkérelmet kellett elbírálniuk, de ennél jóval többen lépték át a határt, több mint 1,2 millióan. A kormány összességében 4,5 milliárd forinttal járult hozzá, hogy az ideérkező ukrán állampolgárok megfelelő ellátást kapjanak.

Megállt a falvak elnéptelenedése

A miniszter szerint 2019 és 2023 között a Magyar Falu programnak és a falusi csoknak köszönhetően 1200 településen állt meg az elnéptelenedés vagy indult meg a népességnövekedés, emiatt a falusi csok komoly siker, egyre többen gondolják úgy, hogy faluban is lehet egzisztenciát teremteni.

A teljes cikk itt található

Hirdetés