Magyarország Kormányának 2010 óta tartó intézkedései hozzájárultak ahhoz, hogy a mentők megbecsülve érezzék magukat, hiszen munkájuk az egész társadalom és a kormány számára is kiemelten fontos – jelentette ki dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára február 5-én, az Országos Mentőszolgálat új, győri mentőállomásának avatásán.


A kormány elkötelezett a mentők anyagi megbecsülése és a munkakörülményeik javítása mellett. Mindezt a 2010 óta tartó fejlesztési program is igazolja, amelynek a szakdolgozói béremelés is része. Utóbbi következő üteme márciusban valósul meg – emlékeztetett dr. Takács Péter. Az államtitkár hozzátette: az infrastrukturális fejlesztési program részeként eddig 107 mentőállomást újítottak fel, 35-öt építettek, és lecseréltek ezer mentőautót, amelyek átlagéletkora már kevesebb, mint öt év. Megjegyezte: ezzel szemben a szocialista kormányok egyetlen mentőautót sem cseréltek le, csupán jogszabályt módosítottak annak érdekében, hogy egyre tovább lehessen használni az öregedő járműveket.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az új mentőállomás alkalmas arra, hogy mintája legyen a jövőbeni hasonló projekteknek.

Az új létesítmény révén, amely a világ legmodernebb mentőállomása lehet, a mentésben dolgozók a legmagasabb színvonalon láthatják el feladatukat – közölte dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

A február 5-én átadott, közel négymilliárd forintos kormányzati forrásból megvalósult kétszintes, 2203 négyzetméter nettó alapterületű épületben kialakítottak nappali tartózkodót, éjszakai pihenőket, garázsokat és gépjárműmosót, továbbá itt helyezték el az adminisztratív tevékenységet ellátó személyzet irodáit, az irányítócsoport helyiségeit, valamint a gépjárműjavító-műhelyt, a raktár- és rekreációs helyiségeket. Ezeken felül létesült egy 40 fő befogadására alkalmas oktatóterem, valamint egy két helyiségre osztható skill-labor, amely a képzéseknek ad helyet.

A Kormány jóvoltából többlet műszaki tartalom: elektromos autótöltők, napelemes rendszer, épületfelügyelet, hőszivattyúk, automata öntöző rendszer, esővízgyűjtő valósulhatott meg. Így egy korszerű, energetikailag majdnem passzív háznak minősülő épület készülhetett el, amely 10 mentőegységnek és mintegy 130 munkatársnak biztosít a 21. század elvárásainak megfelelő munkakörülményeket. A Petz Aladár kórháztól pár száz méterre elhelyezkedő, vadonatúj mentőállomás Győr városában és környékén végzi a mentési feladatokat.

Hirdetés