Elfogadta a város 2024 évi költségvetését Zalaegerszeg és Hódmezővásárhely önkormányzata.


Hitelfelvétel és adóemelés nélkül, stabil, jó alapokon nyugvó, kiszámítható költségvetést fogadott el Zalaegerszeg közgyűlése 2024-re – közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) a közgyűlés ülését követően arról számolt be, hogy a 48,5 milliárd forint főösszegű büdzsé a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest is jelentősebb támogatásokat tartalmaz. Fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum, az óvodapedagógusok és a felsőfokú végzettségű bölcsődei dolgozók béremelését, az önkormányzati dolgozók saját hatáskörben megoldott fizetésemelését.

A 2019 előtti időszaknál is magasabb összeg jut idén városfejlesztési célokra, vagyis arányosan minden városrészben utak, járdák, parkolók felújítására és bővítésére, továbbá energiahatékonysági beruházásokra, környezet- és klímavédelmi projektekre. Oktatási, kulturális és sport célokra is újra emelkedő összegű forrást tudnak fordítani – ismertette a polgármester.

Jelezte azt is, hogy a tavaly a tervezettet meghaladó, 7,5 milliárd forintos helyi iparűzési adó után 2024-ben 7,25 milliárddal számolnak, de várható, hogy ez a bevétel túllépi majd ezt az összeget. Hozzátette, hogy már érkeznek az idei első európai uniós források Zalaegerszegre, a Top Plusz Program keretében összesen 8,5 milliárd forinttal számolnak, amelyet egyebek mellett gyermekintézmények és kerékpárutak fejlesztésére fordítanak majd.

Több célra is érkezik jelentős állami forrás, így 400 millió forint az északi ipari park fejlesztésére, 1,8 milliárd az önkormányzati tulajdonban maradó Zalavíz Zrt. stabil működésére, 150 millió forint a Mindszentyneum üzemeltetésére és ugyancsak 150 millió forint a város uszodájának fenntartására – sorolta Balaicz Zoltán.

Ugyancsak zöld utat kapott Hódmezővásárhely. 14,275 milliárd forintos főösszeggel elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat idei költségvetését a közgyűlés szerdai ülésén. A rendeletet kilenc képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői nemmel szavaztak, illetve tartózkodtak.

Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester közölte, hogy az állami normatív támogatások emelkedése messze elmarad az inflációtól, ezért a hatékonyság javítása mellett az önkormányzatnak egyre jelentősebb mértékben kell saját bevételeiből hozzájárulnia az oktatási, kulturális, szociális intézmények működtetéséhez.

Cseri Tamás (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő azt javasolta, egy kamaraterem kialakítása helyett – a városházi pincében – növeljék meg 100 millió forinttal a költségvetés általános tartalékát. A politikus kérte, az olyan látványberuházások helyett mint a Kőfal vagy a városháza tornyának megvilágítása a balesetveszélyes út- és járdaszakaszokat javítsák ki a rendelkezésre álló forrásokból. A módosító indítványokat a közgyűlés többsége elutasította.

Az elfogadott rendelet szerint az önkormányzathoz a központi költségvetésből érkező támogatás idén 3,333 milliárd forint lesz, ez 192 millió forinttal magasabb a tavalyinál. Az önkormányzat által fizetett szolidaritási hozzájárulás 480 millió forintra nőtt a 2023-as 289 millió forintról. A büdzsé tervezése során azzal számoltak, hogy a központi költségvetésből 600 millió forint rezsitámogatást is kap az önkormányzat.

Az önkormányzat iparűzésiadó-bevételét 3,2 milliárd forintra tervezték, ez némileg alacsonyabb a tavalyinál, építményadóból 730 millió, telekadóból 365 millió forint folyik be.

Hirdetés