Hódmezővásárhelyen nagy vitát okozott a törvény, amely az egyházak igényei alapján önkormányzati ingatlanok ingyenes átadását írja elő, ha azokat oktatási-nevelési célra használják.


 A város önkormányzata nem akarja odaadni két épület tulajdonjogát a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközségnek, amely oktatási intézményeket működtet a kért ingatlanok egy-egy részén. Az egyház emiatt bírósághoz fordul, de a város polgármestere, Márki-Zay Péter azt mondja, akár az Európai Unió jogi intézményeinél is védeni fogja az önkormányzat tulajdonjogát a két, együttesen mintegy nyolcszázmillió forint értékű ingatlan esetében. A két szomszédos városban, Makón és Szegeden másképp alakult a törvény utóélete.

Az új törvényt – illetve törvénymódosítást – decemberben szavazta meg az Országgyűlés, az igényeket február végéig kellett bejelenteniük az egyházaknak. Márciusban Hódmezővásárhely önkormányzatánál több milliárd forintos vagyonvesztésre számítottak az új jogszabály nyomán. A városban három egyház igényelt általa oktatási-nevelési célra használt önkormányzati ingatlant. Két intézmény fenntartójával, a Domonkos Nővérekkel és a Szeged-Csanádi egyházmegyével eredményesen tárgyalt a város, és úgy látszik, sikerül megállapodni abban, hogy vagyonkezelői jogot kapnak a kért épületekre, de a tulajdonos továbbra is az önkormányzat marad.

A cikk nem ért véget, itt olvasható tovább

Hirdetés