Az Energiaügyi Minisztérium számításai szerint évi 1200-1500 kilométer vízvezeték újulhat meg a rekonstrukciós program keretében.


Idén több mint 200 milliárd forintot fordít a kormány a víziközmű-ágazatra, ennek egy része fejlesztés, olyan helyeken építenek szennyvízcsatorna-hálózatot vagy -tisztítót, ahol eddig nem volt − mondta V. Németh Zsolt az InfoRádióban. A víziközmű-ágazatért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a rekonstrukciós programra ennek az összegnek a felét szánják, amiből egymilliárdot a vízveszteség területén legrosszabb mutatókat produkáló szolgáltatók kapnak. „Országosan az ivóvíz 22,7 százaléka nem érkezik meg a fogyasztókhoz, de vannak olyan területek, ahol a veszteség eléri az 50 százalékot, itt minél hamarabb meg kell kezdeni a szivárgó csövek cseréjét” − tette hozzá.

Annak ellenére, hogy az önkormányzatok már nem rendelkeznek tulajdonrésszel a vízművekben, a Nemzeti Vízművek Zrt. önkormányzati konzultációs tanácsokat hoz létre minden szolgáltató területén, és a vis maior helyzetek kezelésére központi raktárbázist alakít ki − közölte V. Németh Zsolt, emlékeztetve a tavaly decemberben történt érdi csőtörésre, amikor kérdéses volt, hogy az ünnepekre megérkezik-e a javításhoz szükséges alkatrész Olaszországból.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az elmúlt év elején elég nehéz helyzetben voltak a szolgáltatók, részben a lakossági rezsivédelem, részben az energiaár-robbanás miatt kétharmaduk veszteséges volt. Akkor a kormány fölajánlotta a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy amennyiben nem tudnak vagy nem kívánnak megfelelni az ellátási kötelezettségüknek, akkor ezt a felelősséget, illetve az ehhez kapcsolt víziközművagyont, illetve a társaságban fennálló tulajdonosi részesedésüket átadhatják a magyar államnak.

A cikk itt olvasható tovább

Hirdetés