A fővárosi önkormányzat és Óbuda-Békásmegyer önkormányzata nem járul hozzá, hogy a Római Camping területén egyetemi gigaberuházás valósuljon meg jelentette ki a III. kerület polgármestere hétfőn Budapesten.


Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) és Karácsony Gergely főpolgármester a végleg bezárt kemping előtt tartott sajtótájékoztatójukon arra hívták fel a figyelmet, hogy a területen jelentős és védett régészeti, természeti értékek vannak, illetve ott találhatók azok a források, amelyek a Római strandot táplálják.

A két politikus azt is bírálta, hogy a beruházás terveiről hivatalosan sem a főváros, sem a kerület vezetése nem kapott információt.

Kiss László elmondta: a kemping területe korábban az Óbudai Egyetem alapítványához került. Az alapítvány a közelmúltban azt a tájékoztatást adta, hogy a felgyűlt szemét elszállítását végzik, illetve mentesítik a területet az invazív fafajoktól. Majd a beruházók a Római strand közelsége miatt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től (BGYH) kértek adatokat a területről, így derült ki, hogy milyen projektet készítenek elő tette hozzá.

A polgármester ismertette: 110 ezer négyzetméteres betonépületet, 15 ezer négyzetméteres mélygarázst terveznek; az épület oktatási, kollégiumi célokat szolgál majd 15 ezer hallgatóval és 1500 oktatóval. Kiemelte, hogy veszélyesnek tartják ezt a „gigaberuházást”, amely fűzte hozzá nem megvalósítható a természet károsítása nélkül.

Cinikusnak tartja, hogy Bús Balázs, a Fidesz-KDNP óbudai polgármesterjelöltje a kampányban bejelentette, Óbuda egyetemváros lesz, csak azt nem közölte, hol építik meg a campust. Karácsony Gergely főpolgármester is azt hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a beruházás tönkreteszi a vízbázist és a természeti értékeket.

Úgy fogalmazott: nem partnerség és nem demokrácia az, hogy a főváros és a kerület a BGYH-tól kért adatok alapján szerzett tudomást a projektről. Hangsúlyozta, hogy nyitott a felsőoktatás fejlesztésére, de ahhoz „ennél jobb helyet is lehetne találni”. Ez a hely erre nem alkalmas sem a jelenlegi jogszabályok, sem a józan ész szerint jelentette ki.

Hirdetés