madarinfluenzaBács-Kiskun megye és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nébih. A madárinfluenza megjelenése miatt egy több mint 93 ezer állatot tartó pecsenyekacsa-telepet számoltak fel Nyírbátorban.

A nyírbátori (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) új eset jelzi, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismételten felhívta az állattartók figyelmét: az előírások szigorú betartásával csökkenthető annak esélye, hogy a baromfiállományuk vadmadarakkal érintkezzen és a vírussal megfertőződjön. A hatóság közleménye szerint az állatok megemelkedett elhullása és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartók figyelmét a madárinfluenza lehetséges megjelenésére, a Nébih laboratóriuma pedig a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

Az állategészségügyi szakemberek a fertőzött gazdaságok körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a tíz kilométeres megfigyelési körzetet; e területeken további vizsgálatok indultak és életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Mint írták, a hatóság laboratóriuma Magyarország eddig vírusmentes területén igazolta a madárinfluenza jelenlétét. Korábban Bács-Kiskun megye és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nébih laboratóriuma.

A Bács-Kiskun megyei Rém községben található, több mint 99 ezer pecsenyekacsát számláló állományban a megemelkedett elhullás és idegrendszeri tünetek hívták fel korábban az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. Szintén ezek a tünetek jelentkeztek a Csongrád-Csanád megyei Szentesen egy több mint háromezres tenyészlúdállományban. A Nébih laboratóriuma mindkét helyen a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

A közlemény szerint az új esetek is azt mutatják, hogy a vírus nemcsak a szomszédos állattartó telepekre, hanem nagyobb távolságokra is eljuthat. Ezért az ország fertőzéstől mentes területein sem megengedhető a járványvédelmi fegyelem lazítása. Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományaikat a betegségtől. Fontos, hogy az állatokat zártan etessék és itassák, a takarmányt és az almot lefedve tárolják. Kiemelt jelentőségű az állattartó telepek jármű- és személyforgalmának minimálisra csökkentése és a megfelelő fertőtlenítés, valamint a védőöltözet használata. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok érvényben maradnak – áll a közleményben. A magas kockázatú területeken továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, illetve a kötelezően előírt szállítás előtti vizsgálatok.

Hirdetés