oltas1Határozatban tette közzé Müller Cecília országos tiszti főorvos a már karácsony előtt bejelentett januári oltási akciónapok háziorvosokat érintő részleteit, vette észre a hvg.hu. Ebben a legfontosabb rész az, hogy a háziorvosokat felkérik arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl ők is tartsanak oltási akciónapokat.

Három lehetőség közül választhatnak a háziorvosok:

  • januárban legalább egy hétvégén, vagy
  • egy általa választott péntek-szombati napon, amelyet egyeztet a megyei oltási bizottsággal, vagy pedig
  • pénteken 14–18 óra, szombaton 10–18 óra közötti időszakban

tartja az oltási akciónapot.

Erről pedig természtesen tájékoztatnia kell a lakosságot.

Ha a háziorvos nem a határozatban foglaltaknak megfelelően jár el, megsérti azt, akkor akár 5 millió forintos büntetést is kaphat.

A kormányzat a mai, koronavírus-helyzetről kiadott közleményében is kitér a januári oltási akcióra.

Ugyanakkor visszahívási kötelezettséget rendelt el Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője a háziorvosok számára – írja a Népszava. A miniszter utasítása szerint arra kötelezik őket, hogy biztosítsák online vagy telefonos elérhetőségüket a pácienseik számára, a nem fogadott hívásokra mihamarabb reagáljanak akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel.

A lap szerint létező probléma, hogy a potenciális koronavírus fertőzöttek csak nehezen tudnak a háziorvosukkal beszélni, arra panaszkodnak leginkább, hogy a vonal foglalt, üzenetrögzítő pedig csak elvétve van az orvos mobilján, vagy a rendelő telefonján. Mindezek miatt a betegek sem tudnak üzenni, ki kereste őket és miért.

A tárcavezető utasítása azt is elrendeli, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Lehetőség szerint  rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol” – írja.

(24.hu)

Hirdetés