virusmapA magyarok 11 százaléka még nem is hallott arról, hogy elérhető a negyedik vakcina. Sokan annak ellenére is szeretnék a negyedik oltást, hogy a szakértői vélemények alapján nincs rá igazán szükségük.

A magyarok negyede tervezi azt, hogy beadatja magának a koronavírus elleni negyedik oltást, vagy már meg is kapta azt – derül ki a Pulzus Kutató felméréséből, amelyet a Napi.hu megbízásából végeztek el. A 25 százalék, aki szeretné az oltást, a következőképp oszlik el:

  • 3 százalék már meg is kapta,
  • 7 százalék szeretné, és abba a körbe tartozik, akiknek a Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői anyaga ajánlja is a negyedik oltást (ők az immunhiányosok, a két Sinopharmmal és egy nyugati vakcinával oltott 60 év felettiek, valamint a kiemelt kockázatú egészségügyi dolgozók),
  • 14 százalék pedig nem tartozik az ajánlott csoportba, de már több, mint négy hónapja megkapta a harmadik adagot, és szeretné a negyediket.

A legnagyobb, 30 százalékos csoport azokból áll, akik azért nem kérik a negyedik oltást, mert az Egészégügyi Világszervezet és más szakértők ajánlásai alapján nincs szükségük rá. 19 százalék egyáltalán nem oltatja be magát, 16 százalék pedig az első két oltást megkapta, a harmadikat nem, és a negyediket sem kéri.

Az pedig a tájékoztatás hiányosságait mutatja, hogy 11 százalék nem is tudott arról, hogy 18 év felett bárki, aki legalább 4 hónapja kapta meg a harmadik oltást, kérheti a negyediket is.

Az iskolai végzettség alapján nagy különbségek nem látszanak az oltási hajlandóságban. Az annál látványosabb különbség, hogy a nők 23, míg a férfiaknak csak 13 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem oltatja be magát. Nagy eltérések vannak a lakhely szerint is: míg a budapestieknek csak 8 százaléka nem oltatja be magát egyáltalán, a községekben élőknél ez az arány 25 százalékos. A megyeszékhelyeken 13, a kisebb városokban 21 százalékos az oltások elutasítottsága.

A kormány és az operatív törzs döntése nyomán márciusban is folytatódnak az oltási akciónapok – jelentette be az országos oltási munkacsoport vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

György István, aki egyben a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára azt mondta, hogy csütörtökön és pénteken délután 2 és 6 óra között, szombaton pedig délelőtt 10 és délután 6 óra között regisztráció nélkül fel lehet venni a soron következő koronavírus elleni vakcinákat.

(HVG.hu)

Hirdetés