Mától Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítják az ügyeleti alapellátást a betegek számára, közölte az Országos Mentőszolgálat csütörtökön az MTI-vel.


A közlemény szerint az új háziorvosi, alapellátási ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében is 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére ügyeleti autót vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló.

A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és  8 óra között, szombaton és vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható – jelezték. Az ügyeleti telephelyek listája, az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének a csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei ezen az oldalon is elérhetőek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a mentők vészhelyzeti telefonszáma nem változik, baleset, más közvetlen életveszély esetén továbbra is a 112 (Egységes Segélyhívó Rendszer) hívásával kell segítséget kérni.

Emlékeztettek, hogy az Országgyűlés által decemberben elfogadott, az egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése.

Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében indult az új ügyelet, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Békés vármegye is csatlakozott.

Az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatni fogják.

Az új ügyeleti rendszer az után került igazán kereszttűzbe, hogy a Magyar Orvosi Kamara február eleji küldöttközgyűlésén többek között arról határozott, hogy a háziorvosokat arra buzdítja, ne írják alá szerződésüket a mentőszolgálattal. Több megyében is gondot okozott, hogy jelentős számú háziorvos csatlakozott ehhez az akcióhoz.

Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében fenyegető levelet kaptak azok a háziorvosok, akik nem kötöttek önként ügyeleti szerződést az Országos Mentőszolgálattal. Az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal, működési engedélyük visszavonásával fenyegetik a határozatban. Utóbbi azt jelenti, hogy körzetében sem láthatná el a munkáját az orvos.

A kötelező tagságtól megfosztott orvoskamara válaszul azt kérte a levelet kapó háziorvosoktól, szerveződjenek pertársaságokba.

(24.hu)

Hirdetés