Noha tavaly már 364 postahivatalt bezárt a Magyar Posta (ebből 45 nyitott újra, ahol az önkormányzat vállalta a fenntartását), most tovább csökkenhet a posták száma egy júniusi törvénymódosításnak köszönhetően – hívta fel a figyelmet a Népszava


Az módosított postatörvény szerint ugyanis az eddigi 25 ezer helyett 30 ezer lakosonként kell legalább egy postát vagy a kézbesítést lehetővé tevő eszközt fenntartani, ami a kisebb és közepes városoknak, valamint a nagy szezonális forgalmat lebonyolító üdülőhelyeknek okozhat problémát.

A Népszava több potenciálisan érintett település polgármesterét is megszólaltatta. 

A békési fürdőváros, Gyula a 28 ezer lakosával éppen az új szabályozási határra esik. Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Köre önkormányzati képviselője a lapnak azt nyilatkozta, elképzelhetetlennek tartja, hogy régióközpontban, ahol tízezrével fordulnak meg turisták, bezárnák a még egyetlen működő nagy postát. Már csak azért sem, mert a legközelebbi város, Békéscsaba 15 kilométerre van. A fürdő mellett lévő kis postát, amíg nyitva volt, inkább a vendégek használták, így amikor azt bezárták, nem volt akkora érvágás, ismerte el.

„Ha a törvénymódosítás hatására még egy postánkat bezárnák, amellett sem a városvezetés, sem a lakosság nem menne már el szó nélkül, hiszen Siófokhoz legközelebb 30-50 kilométerre található 30 ezernél nagyobb település. Határozottan úgy vélem, hogy az új jogszabály betű szerinti érvényre juttatása egyenesen vérlázító, a lakosság elleni támadás” – mondta a lapnak Lengyel Róbert, a 25 ezer állandó lakost számláló Siófok polgármestere.

Jelenleg cirka 2300 településen egyáltalán nincs állandó posta, bár a szolgáltató cég a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségével kötött megállapodás alapján 265 ezer forintot fizetne helyi vállalkozóknak, akik vállalják, átveszik és ellátják a postai feladatokat a településükön. A szolgáltatás egyébként masszívan veszteséges, ezért is vonult ki ezekről a helyekről a Magyar Posta, mely eddig valamivel több, mint száz vállalkozói szerződést kötött.

Hirdetés